Bayreuth Festspielhaus, tysk operahus, åbnet 1876 på initiativ af komponisten Richard Wagner. Wagner ønskede at opføre et festspilhus, hvor han med sine operaer kunne realisere sine teorier om et Gesamtkunstwerk, hvor flere kunstarter indgik i en syntese, og det græske drama som en demokratisk kunstform med rødder i folket. Som en kollektiv drøm skulle kunsten gestalte de store myter med klare kultisk-rituelle overtoner og i samklang med Nietzsches idéer – publicerede i 1872 – om teatrets ekstatiske rødder, i det dionysiske, i musikken. Wagners visioner for et fremtidens teater refererede, som tidligere også Rousseau, til antikken, dvs. til et teater, som spillede en central rolle i folkets kollektive bevidsthed.

I BF er der kun ét fokus; tilskuerrummet er disponeret demokratisk a la det græske teater, amfiteatret, i halvcirkelformet trappeopbygning, så de synsmæssige forskelle fra sal til scene er stærkt reduceret – modsat den konventionelle teatersal, hvor placering i parket, balkoner, loger etc. giver vidt forskellige synsmuligheder, afhængigt af placering, herunder social placering. Med et dobbelt proscenium skilte Wagner den ideale verden på scenen fra tilskuerrummets profane virkelighed, samtidig med at orkestret blev nedsænket i en ‘magisk grav’, så det var usynligt for publikum og dermed understøttede illusionen. Samtidig blev salen, med plads til 1.974 tilskuere, som den første i teaterhistorien mørkelagt, hvorved den sociale interaktion publikum imellem elimineredes og hele fokus rettedes mod scenen. Siden åbningen 1876 er der afholdt Bayreuther Festspiele i huset hvert år i juli-august, undtagen 1945-50.

Bibliografi: Baumann, C F Bühnentechnik im Festspielhaus Bayreuth 1980; Spotts, F A History of the Wagner Festival 1994.

Hjemmeside for Bayreuther Festspiele

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig