Dansk Skuespillerforbund, DSF, faglig organisation i Danmark for skuespillere, operasangere, dansere og koreografer. Stiftet 1904 på initiativ af bl.a. Karl Mantzius som et af de første fagforbund i verden for professionelle skuespillere, dels som en reaktion på teaterdirektørernes stadig mere hensynsløse udnyttelse af skuespillerne i begyndelsen af 1900-tallet mht. løn og arbejdstid, dels for at virke for højnelse af skuespillerstandens sociale status.

I 1910 lykkedes det DSF at få vedtaget den første fælles ansættelseskontrakt med tilhørende reglement, som var anerkendt af de københavnske teaterdirektører. Efterfølgende har kampen for at forbedre denne såkaldte normalkontrakt og arbejdet med de senere egentlige overenskomster været en af forbundets væsentligste opgaver. I dag har DSF på vegne af medlemmerne indgået overenskomster vedrørende løn- og ansættelsesvilkår på teatre, film og tv med de fleste arbejdsgiverorganisationer. En anden af forbundets opgaver, som har fået stadig større betydning med udbredelsen af film og elektroniske medier, vedrører beskyttelse af de udøvende kunstneres præstationer og varetagelse af deres rettigheder – hvilket bl.a. sker gennem ophavsretsforeningerne Filmex og Royalty.

DSF har siden 1973 været medlem af FTF – Fællesforbundet af Tjenestemænd og Funktionærer, og medlemmerne kan arbejdsløshedsforsikres i FTF-A. I 1974-84 indgik DSF sammen med TEF – Teatrenes Embedsmands- og Funktionærforening (Teknisk Landsforbund), Foreningen af Danske Sceneinstruktører, Sammenslutningen af Danske Scenografer og Filmarbejderforeningen i Fællesforbundet for Teater, Film og TV. Da samarbejdet opløstes, etablerede DSF og TEF i 1984 Dansk Teaterforbund, som dog i praksis er ophørt ca. 1997. DSF har ofte taget teaterpolitiske initiativer i retning af at skaffe bedre forhold for teaterbranchen som fx i 1938, da den daværende formand Olaf Fønss opfordrede regeringen til at nedsætte en teaterkomité, der skulle undersøge behov og muligheder for offentlig støtte.

I Danmark arbejder DSF kulturpolitisk gennem Dansk Kunstnerråd og er nordisk og internationalt repræsenteret i hhv. NSR (Nordisk Skuespillerråd) og FIA (Fédération Internationale des Acteurs). Forbundet administrerer en række legater, hvoraf Karen Marie Thorsens legat og Mogens Wieth-legatet hører til blandt de større. DSF har i flere omgange oplevet udbryderorganisationer med dertil hørende kamp om at være forhandlingsberettiget part: 1937ca. 1950 Foreningen Københavnske Skuespillere (som skiftede navn til Danske Skuespillere) og 1978-79 Sammenslutningen af Københavnske Skuespillere.

Sammenlignet med udlandet har danske skuespillere en meget høj organisationsgrad, da så godt som alle danske professionelle skuespillere er organiseret i DSF. DSF har i 2007 ca. 2000 medlemmer, hvoraf ca. 1400 er aktive.

DSF har siden 1910 – i begyndelsen dog lidt uregelmæssigt – udgivet et medlemsblad: Dansk Skuespillerforbunds Medlemsblad 1922-48, Skuespilleren 1948-74, som del af Fællesforbundet for Teater, Film og TV fagbladet Teater, Film og TV 1974-84, derefter som del af Dansk Teaterforbund Teaterbladet 1984-97. Siden 1997 udgiver DSF Spektakel (også online), fra 2007 med navnet Sceneliv. Endvidere udgiver DSF med mellemrum et katalog over forbundets medlemmer, Skuespillerhåndbogen, der ajourført nu kun findes som en betalingsdatabase.

Teaterpriser: Karen Marie Thorsens Legat.

Bibliografi: Rothe, B Skuespillernes Jubilæumsbog 1904-1954.

Link til organisationen og link til Skuespillerhåndbogen

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig