DATS - Landsforeningen for dramatisk virksomhed

DATS - Landsforeningen for dramatisk virksomhed, tidl. Dansk Amatør Teater Samvirke, der har sekretariat i Graasten, blev stiftet 14.11.1948 af bl.a. Just Thorning og Arne Aabenhus. Efter en 196 årelang konkurrence med Fællesrepræsentationen for de kunstneriske Amatørteatre ved Kaj Nielsen var DATS fra 1964 reelt den eneste landsorganisation for kunstnerisk amatørteater. Folkene bag de forskellige organisationer arbejdede på forskellig måde for en højnelse af amatørteatrets standard i Danmark, hvor dilettantteater blev anset for underlødigt. I dag omfatter DATS al slags drama- og teatervirksomhed.

DATS blev tidligt inspireret af British Drama League, der allerede i 1920'erne organiserede både amatører og professionelle, og man var stærkt involveret i dannelsen af både AITA/IATA i 1952, Nordisk Amatørteaterråd (NAR) i 1967 og udvidelsen af NAR med de baltiske lande til NEATA (North European Amateur Theatre Alliance) i 1998 samt stiftelsen af Samrådet for amatørkor, -orkestre og -teatre i 1974, der ændrede navn til Amatørernes Kunst og Kultur Samråd (AKKS) 1998.

Landsforeningen består af 12 kredse, der får 50 % af medlemskontingentet på ca. 600.000 kr. tilbage til arbejde i kredsene. Som landsorganisation for kunstnerisk amatørteater kom samvirket med i teaterloven 1970 og fik plads på Finansloven indtil begyndelsen af 1990'erne, hvor organisationen blev flyttet over på tipsmidlerne. Herfra modtog man ca. 3,75 mio. kr. årligt, men en beskæring på ½ mio. i 2003 har medført, at en landskonsulentstilling ikke besættes og støtten til professionel udvikling af ny dramatik foreløbig indstilles efter at have fungeret godt siden 1980'erne.

DATS har haft professionelle landskonsulenter siden 1969 og har desuden en lang række frivillige kredskonsulenter. Ud over lands-, regional- og kredskurser afholder organisationen Teateramatørernes Grunduddannelse (siden 1992), Lederuddannelse i Børne- og ungdomsteater (siden 1997) og Dramatikeruddannelse for unge (siden 2002).

DATS udgiver landets hidtil længstlevende teatertidsskrift, Rampelyset (siden 1948) og udsender bl.a. Repertoiret, der har vurderet over 1100 dramaer af professionelle og amatører. DATS er desuden involveret i Forlaget Drama. Man afholder nationale og internationale konferencer og festivaler i Danmark og deltager løbende i det teaterpolitiske arbejde. 2005 blev medlemstallet anslået til ca. 57.000 og scener og grupper havde over 5000 opførelser for anslået mere end 660.000 tilskuere. Se også Amatørteater.

Teaterpriser: Håbets pris.

Bibliografi: DATS Amatørteater Kultur, kunst og kvalitet 2002 & Grib teatret u.å.; Helvin, R Amatørteater i Norden 1984.

Foreningen har en hjemmeside, og den står bag en oversigt over skuespil på nettet. DATS samarbejder med Amatørernes Kunst og Kultur Samråd.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig