Amatør, 1) neutral betegnelse for en person, der udfører noget uden at være uddannet til det.

2) Hædersbetegnelse for en lidenskabeligt engageret person, der lægger gode kræfter i noget uden at påberåbe sig professionel kunnen og ambition.

3) Skældsord for en ukvalificeret person, der uden selvkritik udfører et arbejde dårligt og derved forringer en professions omdømme; også kaldet dilettant. Arne Aabenhus fra DATS Dansk Amatør Teater Samvirke, og den professionelle fløjtenist Johan Bentzon skar i 1973 igennem diskussionen om amatør eller professionel med følgende formulering: ‘En amatør er et menneske, der uden kommerciel hensigt bevidst stræber efter at være skabende eller genskabende på et af kunstens områder, mens en professionel har det skabende og genskabende som erhverv. Begge kan arbejde idealistisk og ‘con amore’ og have samme holdning til kunst, individ og samfund. Uddannelse, skoling og kvalitetskrav giver ingen klar afgrænsning. Der findes alle former for overgange, og der findes betydelige autodidakte og gode og dårlige udøvere hos amatørerne som hos de professionelle.’

Om ordet Amatør, lat. amator ‘elsker’.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig