Visuelt teater, betegnelse for teaterforestillinger og prøveprocesser, der er styret af visuelle virkemidler. Mange instruktører af VT er uddannede billedkunstnere eller arkitekter. VT skabes med udgangspunkt i rum og/eller billedlogik og kræver derfor ofte af publikum, at de kan se forestillingerne som spil for og med sanserne mere end for emotionel indlevelse og dialog. VT er ofte inspireret af konceptuel kunst og installationskunst. Spillerne er ofte valgt ud fra andre kriterier end at de er gode karakterskuespillere. VT kan skabes på en scene i et teater eller være en iscenesættelse af et lokale, en bygning, et udeareal eller natur. Når stedet tages som udgangspunkt for forestillingen, kaldes det ofte stedsspecifikt teater. Robert Wilson og Kirsten Dehlholm er de mest kendt visuelle instruktører i Danmark, men også mange teaterkunstnere, der arbejder med eksperimenterende teater, anvender visuelle virkemidler og billedkunst som hovedreference og produktionslogik i deres forestillinger.

Bibliografi: Christiansen, S Teaterforvandlinger: tribunen og dens retorik 1994; Langkilde, N & Schultz, L L Teaterlandskaber: nedslag i Robert Wilsons univers 2002.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig