Totalteater, en teaterform, der tilhører den historiske avantgarde, båret af idéer om et teaterrum, der nedbryder den traditionelle adskillelse mellem scene og sal og udnytter dette til en fysisk involvering af publikum med et sansebombardement med alle et teaters virkemidler. T kan have som sigte at nedbryde adskillelsen mellem teater og socialt liv, som det fx efter den russiske revolution var tilfældet med masseteaterfremstillinger af de første revolutionsdages forløb omkring Vinterpaladset i St. Petersborg 1917.

Arkitekten Walter Gropius, leder af Bauhaus, tegnede 1927 et aldrig realiseret projekt for et T til Erwin Piscator med inspiration fra Richard Wagners Gesamtkunstwerk og Max Reinhardts Grosses Schauspielhaus, det tidligere Zirkus Schumann, som han overtog ombygget 1919 med plads til 3.500 tilskuere.

I Danmark gæstespillede Luca Ronconi 1970 med Ludovico Ariostos Orlando Furioso, der inspirerede Kaspar Rostrup til T på Gladsaxe Teater med Holbergs Niels Klims underjordiske rejse 1973 og en række andre forestillinger. T kan siges at være knyttet til teaternavne som Adolphe Appia, Antonin Artaud, Living Theatre, Jerzy GrotowskisTotal act og flere performanceteatre.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig