Teaterforeninger, arrangerer på ikke-kommerciel basis lokale opførelser af de professionelle turnéteatres produktioner. De første danske T opstod i begyndelsen af 1920'erne som en alternativ distributionsform for turnéteater. Med Sønderjydsk T etableredes i 1929 en centralforening for landsdelens mange teaterarrangerende foreninger. Hvor tidligere turnéproducenterne havde lejet sig ind i teaterbygninger og selv stået for et offentligt billetsalg, købte nu T og andre foreninger (håndværker- og borgerforeninger, husmoderforeninger o.l.) hele forestillinger af turnéproducenten og videresolgte billetter til medlemmerne. Begge parter drog fordel: turnéteatrene havde ikke længere nogen risiko, og T kunne gennem abonnementsordninger tilrettelægge et effektivt salg og undgik gennem det lukkede foreningsarrangement at betale forlystelsesafgift. At foreningerne i visse tilfælde også var ejere af teaterbygningerne, gjorde samarbejdet yderligere fordelagtigt.

Efter den generelle afmatning af teaterbilletsalget i 1950'erne blev der med Teaterloven fra 1963 mulighed for statsstøtte til publikumsorganisationer og gradvist – og især efter etableringen af den landsdækkende abonnementsordning fra 1974 – kom der flere T og større tilskuerantal. Et kvantitativt højdepunkt opnåedes i 1987/88 med 85 aktive T, der formidlede 436.000 billetter til voksenforestillinger og 125.000 til børne-, familie- og ungdomsforestillinger, mens de tilsvarende tal for de 63 T, der var i 2005/06, er 230.000 og 100.000. Tilskuddet fra abonnementsordningen blev ydet via amterne, hvoraf flere gav supplerende såkaldte frivillige tilskud, ligesom også kommuner har ydet tilskud til T.

Teaterlovsændringen i 2005 betød et brud med det monopol, som T sammen med stationære teatre havde haft på at udbyde billetter i abonnementsordningen, der dermed overgik til et formidlingstilskud. Hermed er situationen på turnéteaterområdet meget forandret, idet de ikke-kommercielle T, der ofte har haft en kulturpolitisk målsætning, nu skal i konkurrence med rent kommercielle arrangører om både at købe producenternes forestillinger og sælge billetter til publikum. Så godt som samtlige T i Danmark er organiseret i Landsforeningen Danmarks Teaterforeninger.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig