Englische Komödianten, betegnelse for engel ske vandretrupper på kontinentet. En gruppe engelske skuespillere opholdt sig således i 1586 ved det danske hof, rejste videre til Sachsen og dannede herefter mode for andre engelske vandretrupper, som fra slutningen af 1500-tallet rejste rundt i Tyskland, Danmark, Nederlandene og Østeuropa. Trupperne bestod af skuespillere, akrobater og musikere og spillede på engelsk eller en blanding af engelsk og tysk indtil en ny generation ca. 1650 gik over til udelukkende at tale tysk. Navnet EK blev herefter bibeholdt som en kvalitetsbetegnelse.

Kernen i forestillingerne var de såkaldte Haupt- und Staatsaktionen, som typisk byggede på tragedier og komedier af Shakespeare, Marlowe, Calderón, Corneille og Molière, tilføjet et lystigt efterstykke. Forestillingerne blev styret af narrefigurer som Harlekin, Pickelhering eller Hanswurst, der til akademikernes forargelse var de vigtigste personer i de ofte skånselsløst bearbejdede litterære forlæg. Selvom oversættelserne ofte var ringe, og man heller ikke veg tilbage for at lave om på teksterne, var det vandretruppernes store fortjeneste, at de gjorde de klassiske stykker kendt i Nordog Østeuropa; således blev Holbergs Jean de France i 1700-tallet opført så langt væk som i Rusland.

Truppernes hverdag var besværlig og de økonomiske forhold skiftende. For at klare konkurrencen måtte de have et stort repertoire at trække på og en spillestil spækket med spektakulære effekter. Der blev spillet på en todelt transportabel scene og i dekorationer, der var nemme at transportere, bygge op og demontere. Fra forsiden af en tysk bog fra 1655 med oversættelser af franske tragedier ses det dog tydeligt, at vandretrupperne også havde kendskab til flade sidekulisser. Traditionen med at vandre fra sted til sted blev 1767 forsøgt brudt ved grundlæggelsen af det første tyske nationalteater i Hamborg, men ophørte aldrig helt, idet der i Tyskland fortsat er mange turnerende trupper. Se også Turnéteater.

Bibliografi: Devrient, E Geschichte der deutschen Schauspielkunst 1848; Harne, E ‘Den tyske vandrescene’ i Europæiske Teaterbilleder Barokken 1985 & ‘Haupt- und Staatsaktionen’ i Europæiske Teaterbilleder 1700-tallet 1 1985; Limon, J Gentlemen of a Company. English Players in Central and Eastern Europe 1985.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig