August Bournonville, 1805-79, dansk koreograf, balletmester og instruktør. Som søn af en fransk solodanser, men født i Danmark, blev B uddannet først på Det Kongelige Teaters Balletskole og senere i Paris 1824-26, med efterfølgende ansættelse ved Pariseroperaen. 1830 blev han ansat som balletmester og solodanser ved Det Kongelige Teater, hvor han indtil 1877 skabte mere end et halvt hundrede store og små balletter. B fungerede sideløbende i lange perioder som sceneinstruktør for operaen, og hans helhedssyn og sikre sans for masseregi ville under andre omstændigheder have gjort ham til en central person for det frembrydende naturalistiske teater. Det blev imidlertid i svensk teater, han kom til at indtage denne position i kraft af sit arbejde som intendant, dvs. skuespilchef, for Kungliga Teatern i Stockholm (Dramaten), hvor han 1861-64 iscenesatte såvel opera som skuespil. Hans dybe indsigt i alle de hjul, der skal smøres for at få en stor institution som nationalscenen til at fungere, kom til udtryk i en række debatterende småskrifter, men hans manglende evne til at forstå det politiske spil i folkestyrets første år forhindrede ham i at komme i nærheden af den teaterchefpost, som syntes indlysende. I sine sidste år på Det Kongelige Teater var han bl.a. med til i 1870 at introducere Wagner på dansk grund med iscenesættelsen af operaen Lohengrin, og han spillede en fremtrædende rolle i tidens teaterdebat samt som eneste teaterkyndige – og uenige – medlem af den teaterkommission, der skulle udvælge det bedste projekt for den nye kongelige teaterbygning. Se også Sverige; Udpibning.

Bibliografi: Bournonville, A Mit Theaterliv I-III 1848-78; Aschengreen, E & Hallar, M & Heiner, J Perspektiv på Bournonville 1980; Bergman, G M Dramaten – från Bollhuset till Nybroplan1963; Hallar, M & Scavenius, A Bournonvilleana 1992.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig