Slotsteatre, I det 17. og 18. årh. udfoldedes et blomstrende teaterliv på slotte og i palæer over hele Europa, og mange betydelige scener blev indrettet, rigt dekorerede og med professionelt udstyr på højde med de offentlige teatres. Publikummet var de kongelige og adelige og deres hoffolk, og de kunne også selv optræde som skuespillere og dansere. Teatrene blev, ud over forestillinger, brugt i andre selskabelige sammenhænge som baller og maskerader; til disse formål kunne gulvet i tilskuerrummet ofte hæves på niveau med scenens.

Især ved de tyske hoffer blev der indrettet teatre som fx Ekhof-Theater i Schloss Friedenstein 1683, Schwetzingen 1752 og Český Krumlov 1766, som nu ligger i Tjekkiet. Sådanne teatre er bevaret flere steder i Europa, fx i Versailles, men Drottningholms Slottsteater i Stockholm 1766 står som et af de bedst bevarede. I Danmark havde kun få slotte egne teatre: Tranekær, Aalholm og Dragsholm samt de kongelige slotte, Københavns Slot 1712, Christiansborg Slot 1767 og Fredensborg Slot 1778. I dag eksisterer kun Dragsholm Slotsteater og Hofteatret på Christiansborg, der nu er teatermuseum.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig