Drottningholm slottsteater.

.

Drottningholms slottsteater, bygget i tilknytning til det kongelige lystslot Drottningholm, umiddelbart vest for Stockholm, 1764-66 med C F Adelcrantz som arkitekt. Det er et af Europas bedst bevarede barokteatre, og scenen med 20 m dybde og tilskuerrummet med plads til 400 tilskuere udgør en arkitektonisk helhed. Scenen rummer et avanceret teatermaskineri, der muliggør hurtige dekorationsskift for åbent tæppe med kulissevogne, brug af flyvemaskiner, bølgemaskiner (bølgevalser) og elevatorer i gulv og loft samt lydkulisser som torden- og vindmaskiner. Teatret er i besiddelse af en enestående samling af dekorationer fra samtiden, skabt af Galli da Bibiena og Louis Jean Desprez.

Ds storhedsperiode var fra 1777 til Gustav IIIs død i 1792. Derefter lå teatret ubrugt hen og blev anvendt som magasin, indtil Agne Beijer genopdagede det i 1921, hvorefter det blev restaureret og fra 1922 igen anvendt til opførelse af forestillinger. Siden 1946 spilles hver sommer operaer og balletter på D med støtte fra den svenske stat. I tilknytning til D blev Drottningholms teatermuseum oprettet i 1922. 2002 er museet flyttet til Stockholmsforstaden Nacka og hedder i dag Sveriges Teatermuseum. D blev i 1991 udnævnt til kulturarv i verdensklasse af UNESCOs World Heritage Committee.

Bibliografi: Beijer, A Slottsteatrarna på Drottningholm och Gripsholm 1937 & Drottningholms slottsteater på Lovisa Ulrikas och Gustaf III:s tid 1981.

Slotsteatrets hjemmeside

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig