Hofteatret

Hofteatret i Teatermuseet på Christiansborg Ridebane i København. Tilskuerrummet set fra scenen.

.

Hofteatret, i Christiansborg, blev indrettet af Christian VII ved arkitekten Nicolas-Henri Jardin over staldene i den søndre ridebanefløj og åbnede i januar 1767 med en indkaldt fransk skuespillertrup.

Her overværede hoffet forestillinger og afholdt maskerader i Struensee-tiden, indtil Struensee selv blev arresteret efter en maskerade 1772. De franske skuespillere blev afskediget i 1773, og året efter blev der indledt en samdrift med Det Kongelige Teater, der varede til 1786. Samtidig fik nationalscenens danseskole sit hjem der. I 1804-16 husede H den dramatiske elevskole, og en syngeskole kom til i 1827. Et højdepunkt i Hs repertoire kom med Hofteatersæsonen 1855-56.

Scenen er indrettet efter barokscenens kulissesystem og krav om perspektiv. Gulvet er stærkt skrånende og sceneområdet er opdelt i en stor bred forscene og en lang smal bagscene med garderober placeret i siderne. Tilskuerrummet var domineret af 22 ioniske søjler, der bar loftet i et nyklassicistisk rum holdt i pastelfarver. På gulvet var der loger, og ved maskerader kunne tilskuerrummets gulv hejses op i niveau med scenegulvet. I 1842 ændrede Christian VIII ved arkitekten Jørgen Hansen Koch tilskuerrummet radikalt til brug for et italiensk operaselskab, der underholdt københavnerne hver vinter indtil 1854. I 1850'erne indrettede Frederik VII den brede midterloge på balkonen til sig og grevinde Danner, der dog, når hun var alene i teatret, måtte sidde i en lille loge ved siden af. Det er det tilskuerrum, der i dag sammen med 1700-tals-scenen danner rammen om Teatermuseet i Hofteatret.

En stor teaterbrand i Wien i 1881 resulterede i lukning af samtlige træteatre i Europa, herunder også H, som blev dømt til nedrivning, hvorefter alt inventar blev solgt i 1885. Men inden det gik så galt, blev det indrettet som teatermuseum i 1922. I de senere år har scenen været brugt til gæstespil af forskellig slags. Se også Kongeloge.

Bibliografi: Teatermuseet i Hofteatret 1992; Teatermuseet i Hofteatret 2005.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig