Hofteatret i Teatermuseet på Christiansborg Ridebane i København. Tilskuerrummet set fra scenen.

.

Hofteatret, i Christiansborg, blev indrettet af Christian VII ved arkitekten Nicolas-Henri Jardin over staldene i den søndre ridebanefløj og åbnede i januar 1767 med en indkaldt fransk skuespillertrup.

Her overværede hoffet forestillinger og afholdt maskerader i Struensee-tiden, indtil Struensee selv blev arresteret efter en maskerade 1772. De franske skuespillere blev afskediget i 1773, og året efter blev der indledt en samdrift med Det Kongelige Teater, der varede til 1786. Samtidig fik nationalscenens danseskole sit hjem der. I 1804-16 husede H den dramatiske elevskole, og en syngeskole kom til i 1827. Et højdepunkt i Hs repertoire kom med Hofteatersæsonen 1855-56.

Scenen er indrettet efter barokscenens kulissesystem og krav om perspektiv. Gulvet er stærkt skrånende og sceneområdet er opdelt i en stor bred forscene og en lang smal bagscene med garderober placeret i siderne. Tilskuerrummet var domineret af 22 ioniske søjler, der bar loftet i et nyklassicistisk rum holdt i pastelfarver. På gulvet var der loger, og ved maskerader kunne tilskuerrummets gulv hejses op i niveau med scenegulvet. I 1842 ændrede Christian VIII ved arkitekten Jørgen Hansen Koch tilskuerrummet radikalt til brug for et italiensk operaselskab, der underholdt københavnerne hver vinter indtil 1854. I 1850'erne indrettede Frederik VII den brede midterloge på balkonen til sig og grevinde Danner, der dog, når hun var alene i teatret, måtte sidde i en lille loge ved siden af. Det er det tilskuerrum, der i dag sammen med 1700-tals-scenen danner rammen om Teatermuseet i Hofteatret.

En stor teaterbrand i Wien i 1881 resulterede i lukning af samtlige træteatre i Europa, herunder også H, som blev dømt til nedrivning, hvorefter alt inventar blev solgt i 1885. Men inden det gik så galt, blev det indrettet som teatermuseum i 1922. I de senere år har scenen været brugt til gæstespil af forskellig slags. Se også Kongeloge.

Bibliografi: Teatermuseet i Hofteatret 1992; Teatermuseet i Hofteatret 2005.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig