Independent teater, begreb, der er inspireret af dels latinamerikanskgruppeteater, dels amerikansk independent film, som begge er kendetegnet ved at arbejde uden for de etablerede miljøer og derfor i højere grad at kunne arbejde kunstnerisk fornyende og frit.

Tidligere benævnt undergrundsteater eller vækstlag, blev IT fra ca. 2000 betegnende for grupper som Con Fuoco, teater etcetera, Xofia, Teater mod Strømmen, Teater indtil Videre, Teater PræCdens, Mucca Divina, Hele Herligheden, Det 5te Kabinet, Spor 3, Dunkelfolket, Ung Terra Nova, TeaterPolen, Paul Ø, Scene 1 og Pavlovs Hunde m.fl., der alle konsekvent arbejder med at udvikle de dramatiske udtryksformer. Kunstnere fra grupperne og miljøet omkring dem har fra 2002 taget initiativ til independent-festivalen Vildskud og en del har tilknytning til TeaterHUSET i Magstræde i Kbh.

På engelsk brugtes udtrykket Independent Theatre fra slutningen af 1800-tallet om de teatre, som bevidst styrede uden om de kommercielle og statsstøttede teatre og som blev forløbere for avantgarden som fx Théâtre Libre, Intima Teatern, Freie Bühne og Moskva Kunstnerteater. Independent Theatre Society var et teater i London, som 1891-98 spillede tidens mest avantgardistiske værker, som åbningsforestillingen Ibsens Ghosts (Gengangere). Se også Fringe theatre.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig