Forumteater, lat. forum ‘torv’, ‘mødested’, ‘sted for udveksling af meninger’, ‘centrum for politisk magt’, interaktiv teaterform udviklet i 1960'erne af den brasilianske instruktør Augusto Boal som led i De undertryktes teater. Forløbet, der ledes af en spilleder, begynder med at skuespillere spiller nogle tilspidsede scener om et aktuelt problem for de tilstedeværende tilskuere. Derefter kan tilskuerne, som Boal opfatter som mulige spillere (spect-actors), foreslå løsninger, som så improviseres ind i spillet. Spillerne spiller selv forslaget, eller tilskueren erstatter en af spillerne i næste improvisation osv. Skuespillerne har dog indøvet flere reaktioner, som kan gøre det sværere for tilskuerne at få deres løsninger igennem, og får dermed belyst situationen grundigere. Hvis tilskuerens løsning er for urealistisk, kan spillederen også sige: ‘Stop! Det er magisk’, og bede om en ny løsning. F kan også begynde med opvarmningsøvelser, så tilskuerne er klar til at gå med i spillet, og efter spillet kan der være en perspektiverende diskussion. Publikum er således medansvarlig for spillets udvikling og for at finde handlemuligheder i dagligdagen uden for teatret.

Den canadiske forumteatergruppe Mixed Company i Toronto samarbejdede med lokal-tv og gav seere mulighed for at indtelefonere løsningsforslag, der blev afprøvet på linje med de i udsendelsen tilstedeværende tilskueres. I Danmark bruges F især af Dacapo Teatret i uddannelse inden for social- og sundhedssektoren og i organisationsudvikling inden for offentlige og private virksomheder og organisationer.

Bibliografi: Boal, A Stop! Det er magisk 1985; Byréus, K Du har hovedrollen i dit liv: om forumspil som pædogogisk metode til frigørelse og forandring 1992; Schutzman, M & Cohen-Cruz, J Playing Boal – Theatre, Terapy, Activism 1994.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig