Evaluering, defineres ofte som ‘en systematisk retrospektiv vurdering af gennemførelse, præstationer og udfald af offentlig virksomhed, som tiltænkes at spille en rolle i praktiske beslutningssituationer’ (den svenske evalueringsforsker Evert Vedung i hans standardværk om E/Utvärdering). E har fået en stigende betydning i offentlig forvalt ning i takt med uddelegering, resultatkontrakter, handlingsplaner og flerårsaftaler. Når E anvendes i disse sammenhænge, er der tale om et klart kontrolaspekt: Blev det, der var aftalt, opfyldt? Men E har også en anden side: Udefra kommende øjne kan kikke en institution over skulderen og yde bidrag til dens udvikling.

I kulturpolitikken er E efterhånden begyndt at spille en større rolle. I Arts Council i England bliver alle større støttemodtagende kulturinstitutioner evalueret regelmæssigt, og der er her direkte udviklet en håndbog for evaluatorer. Af større kulturpolitiskeEi Danmark kan nævnes, at de regionale kulturforsøg blev evalueret i 1999, og at Kulturministeriets Udviklingsfond blev evalueret i 2001. Århus Kommune er det sted, hvor evalueringsbølgen er kommet tættest på teatrene. Kommunen fik i 1998 og igen i 2003 og 2007 evalueret samtlige kommunale kulturinstitutioner, herunder også kommunens teatre. Århus Kommune har også s.m. Kulturministeriet været ansvarlig for udviklingen af en model for kvalitetsevaluering af performativ kunst, Ønskekvist-modellen. Der er ingen tvivl om, at E fremover vil komme til at spille en større rolle i teaterpolitikken, og at det nok bliver kontrolaspektet, der bliver vægtet over udviklingsaspektet.

Bibliografi: Dahler-Larsen, P Den Rituelle Reflektion – om evaluering i organisationer 1998 & Evaluering og magt 2004; Langsted, J, Hannah, K & Larsen, C R Ønskekvist-modellen. Kunstnerisk kvalitet i performativ kunst 2003; Vedung, E Utvärdering i politik och förvaltning 1998.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig