Arts Council, den engelsksprogede verdens betegnelse for et råd, der uafhængigt af regering og parlament, if. armslængdeprincippet, uddeler statslig støtte til kunst. Arts Council of Great Britain blev oprettet i 1946 som videreførelse af initiativer til støtte af kunstneriske aktiviteter på hjemmefronten under 2. verdenskrig. Siden da er der i adskillige lande i den angelsaksiske verden oprettet AC. I flere af disse lande havde man oprindelig ikke et kulturministerium, men det er nu kommet til, og et centralt stridspunkt er nu forholdet mellem regeringens kulturpolitik og de uafhængige beslutninger i AC. Tendensen er, at armslængden søges afkortet af regeringerne. Et AC består normalt af 10-15 medlemmer, udpeget som uafhængige fagkyndige personer af regeringen, og mødes 6-10 gange om året. Rådet har nedsat underudvalg (komitéer, paneler) der laver indstillinger til rådet eller træffer beslutninger på dets vegne. Rådet benytter også ekspertudtalelser (peer reviews). Kompetenceforholdene mellem råd og underudvalg er således klare i modsætning til det danske Kunstråd, hvor fagudvalgene er ligestillede med Kunstrådet. Betegnelsen AC bruges efterhånden bredere end i den engelsksprogede verden. Således er den engelske betegnelse for det finske armslængdeorgan, Centralkommissionen för konst, Taiteen keskustoimikunta, Arts Council of Finland. Og det danske Kunstråd hedder på engelsk The Danish Arts Council. Der findes siden 2000 en international organisation for AC, The International Federation of Arts Councils and Culture Agencies (IFACCA).

Bibliografi: Sinclair, A Arts and Cultures. The History of the 50 Years of the Arts Council of Great Britain 1995; Witts, R Artist Unknown. An Alternative History of the Arts Council 1998.

Hjemmeside for IFACCA; The International Federation of Arts Councils and Culture Agencies

Udvalgte Arts Councils med oprettelsesår og Internetadresse
Arts Council England, tidl. Arts Council of Great Britain (1946-94), 1946, England (www.artscouncil.org.uk)
The Arts Council/An Chomhairle Ealaíon, Irland, 1951 (www.artscouncil.ie).
The Canada Council for the Arts, Canada, 1957 (www.canadacouncil.ca).
National Endowment for the Arts, USA, 1965 (www.arts.endow.gov).
Scottish Arts Council, Skotland, 1967 (www.scottisharts.org.uk).
The Arts Council of Wales, Wales, 1967 (www.artswales.org.uk).
Australia Council, Australien, 1973 (www.ozco.gov.au).
Creative New Zealand, Arts Council of New Zealand Toi Aotearoa, New Zealand, 1994 (creativenz.govt.nz).
National Arts Council, Singapore, 1991 (www.nac.gov.sg).
The Arts Council of Northern Ireland, Nordirland, 1995 (www.artscouncil-ni.org).
Hong Kong Arts Development Council, Hong Kong, 1995 (www.hkadc.org.hk).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig