Svend Borberg, 1888-1947, dansk forfatter, dramatiker og kritiker. Ansat ved Politiken 1924-37 og 1937-45 ved Berlingske Tidende. B var en intelligent anmelder der fornyede kritikken ved at arbejde for en reteatralisering og gå imod den daværende naturalisme der dominerede i dansk teater. Han forsøgte at introducere moderne udenlandske strømninger og var en varm fortaler for Brecht og Ernst Toller. I Kjeld Abells Melodien, der blev væk 1935 så han en fornyelse af dramaet, fordi det gav fantasien bevægelsesfrihed, lod visualiteten være central og undgik realismen.

Bs kritikerstil var subjektiv, men aldrig dømmende, og på grund af anmeldelsens længde fik han mulighed for at gå i dybden med karakteristik af stykke og skuespillere. B var bredt engageret bl.a. som forfatter til filmmanuskripter, medstifter af Shakespeare-selskabet, iscenesætter og medredaktør af Svikmøllen. Det var ham ligeledes magtpåliggende at gøre sig gældende som dramatiker, og flere af hans skuespil blev med stor succes opført i udlandet, bl.a. Skandinavien og Tyskland. Senere måtte han betale den pris, det kostede at støtte samarbejdspolitikken under besættelsen.

Dramatiske værker: Ingen 1920; Cirkus Juris 1935; Synder og helgen 1939.

Bibliografi: Boye, I Forfængelighedens pris 1988.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig