Pjerrot. Jean-Louis Barrault som Pjerrot-fremstilleren Debureau i Marcel Carnés film Paradisets børn 1945.

.

Pjerrot, dim. af fr. Pierre, figur med tilknytning til commedia dell’arte; en Pedrolino optræder i slutningen af 1500-tallet. Da Harlekin i Frankrig i 1600-tallet udviklede sig væk fra den enfoldige og klodsede tjener, overtog P denne funktion og blev populær på Paris’ markeds- og boulevardscener. Først i 1800-tallet fik han en særlig status på Théâtre des Funambules med Jean-Gaspard Debureaus komisk-melankolske figur. Kombinationen af Harlekin som romantisk elsker og P som dummepeter blev en klassiker i fx den casortiske pantomime, som kom til Danmark år 1800. De to figurer kan den dag i dag ses på Pantomimeteatret i Tivoli. P kendes på sin løse hvide dragt, sit hvidsminkede ansigt, sin blodrøde mund og en stor hvid kalot på den kunstige skaldede isse. Også på Dyrehavsbakken optræder siden midten af 1800-tallet en P som solist med gøglernumre. Se også Price.

Bibliografi: Duchartre, P L The Italian Comedy 1966; Nystrøm, E Offentlige Forlystelser i Frederik den Sjettes Tid 1910.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig