Pantomimeteatret i Tivoli i København, opført 1874.

.

Pantomimeteatret, teater i Tivoli, som bygger på pantomimetraditionen fra Casorti- og Pricetrupperne. Oprindelig var P bygget i 1843 i tyrkisk stil, mens det nuværende, Påfugleteatret, stammer fra 1874, bygget af Vilhelm Dahlerup og Ove Petersen i kinesisk stil og med traditionelt scenemaskineri. Fortæppet med påfuglehalen er skabt af tegneren Bernhard Olsen. Prosceniumsindskriften over sceneåbningen er kinesisk og læses fra højre: Yu min xie le (Med folket dele glæde). Repertoiret består af traditionelle harlekinader, som i tidens løb dels blev præget af romantisk ballet, dels blev betydeligt forkortede. Alligevel er de enestående i verden som ubrudt tradition med rødder i commedia dell’arte. En markant nyskabelse var i 2003 Steen Koerners hiphoppantomime Harlekins triumf. Der har i perioder desuden været balletter på Ps repertoire.

Bibliografi: Dybbroe, M Pantomimeteatret og dets publikum 1978; Engberg, H Pantomimeteatret 1959; Hellssen, H Harlekin og Columbine 1944; Krogh, T ‘Pantomimeteatret’ i Mentze, E & Lund, H H Tivoliminder 1943.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig