Malmö Dramatiska Teater, svensk teater, tidligere en del af Malmö Stadsteater, som blev indviet 1944 med Shakespeares En midsommarnattsdröm på Store Scene, Storan, med plads til 1695 tilskuere. Dagen efter åbnede Intiman med 204 pladser med Vilhelm Mobergs Mans Kvinna.

Malmö Stadsteater var inspireret af instruktøren Per Lindbergs tanker om folketeatret og ‘lige for alle’, hvorfor salen er opbygget efter antikt forbillede med så mange ligeværdige pladser som muligt. For scene- og belysningsteknikken stod Knut Ström, som tidligere havde udført scenekonstruktionerne på Göteborgs Stadsteater. Da Malmö Stadsteater stod færdigt, var det Europas mest moderne og Nordens største teater. En af teatrets glansperioder var i 1950-60 i Lars-Levi Laestadius’ chefperiode, ikke mindst pga. hans samarbejde med Ingmar Bergman, som instruerede på og var kunstnerisk leder af Storan 1952-58.

På Malmö Stadsteater opførte man både drama, opera, operette, musical og ballet. I 1993 blev kunstarterne imidlertid adskilt, således at skuespil blev samlet under MDT med 2 scener: Hippodromen (Hipp, 400-700 pladser) og Intiman (204 pladser) og med Staffan Valdemar Holm som chef 1993-99. Fra 2001-07 har Anders Lerner været chef. Ballet og opera blev med Malmö Symfoniorkester samlet i Malmö Operaoch Musikteater på Storan, som nu er ombygget med 1511, pladser og i Operaverkstan, som spiller opsøgende opera for børn. Skånes Dansteater spiller ligeledes på Storan og i regionen.

Bibliografi: Richter, J Hipp-cirkusen som blev teater, som blev kyrka, som blev teater 1993.

Eksterne links:

www.malmodramatiska.se

www.malmoopera.se

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig