Liturgisk drama, gudstjenestens ritual, middelalderlat. liturgia, af gr. leiturgia ‘tjenesteydelse over for folket’, afledt af leos ‘folk’ og ergon ‘arbejde’kirkespil, liturgisk spil, der indgår som en integreret del af gudstjenestens liturgiske forløb, idet dele af forkyndelsen og den hellige skrift perspektiveres og levendegøres gennem tale, sang, bevægelse og musik. Dramatiske vekselsange (troper) indgik i den kristne liturgi allerede i middelalderen, hvor katolske præster og messedrenge anskueliggjorde Jesu fødsel, død og genopstandelse. Formentlig opstod det liturgiske påskespil først, hvor man langfredag ‘begravede’ en Kristusfigur i kirken og påskemorgen lod en engel spørge kvinderne ved graven (en særlig fordybning ved højaltret eller et særligt skrin): ‘Quem queretis in sepulchro, o christicolae?’ (‘Hvem søger I i graven, o kristne kvinder?’), og efter kvindernes svar kan englen erklære opstandelsen og vise den tomme grav. Dette fik senere paralleller i julens krybbe- og helligtrekongersspil, hvor man lige så glædeligt kunne fremvise Jesusbarnet.

De ældste LD var på latin og synes at stamme fra klostre i bl.a. St. Gallen i Schweiz og Limoges i Frankrig, hvorfra spillene spredtes i Europa. I Birgittinerklostrets kirke i Mariager opførte man påsketropen frem til Reformationen 1536. I 2001 genoptog man en del af skikken ved at stille den gamle kiste med Kristusfiguren, der normalt er udstillet i tårnrummet, ind i kirken langfredag, men uden at opføre påsketropen.

I Norden forsvandt den liturgiske spiltradition med de ortodokse protestanter og de puritanske pietister i løbet af 1600-1700-tallet. Skikken blev dog genoptaget i 1950'erne, først i Sverige med Olov Hartmans kirkespil og Birgitta Hellerstedt-Thorins bibel pantomimer, som siden har inspireret danske kirkespilgrupper til forskellige former for LD, hvoraf de længstvarende er Sønderjysk Forsøgsscenes Kirkespilsgruppe, der eksisterede 1963-2003, og Holte Kirkespilsgruppe, der startede 1968 og fortsat spiller både LD og andre kirkespil. I 2004 opførte ‘Åben Himmel – Forening til kirkespillets fornyelse’ et LD om fællesskab ved en friluftsgudstjeneste i Mårslet uden for Århus.

Bibliografi: Hellerstedt-Thorin, B & Larsson, S Grundbok i bibelpantomim 1970; Krogh, T Ældre dansk teater: en teaterhistorisk undersøgelse 1940; Aabenhus, A Sønderjysk Forsøgsscenes Kirkespilsgruppe 1963-2003 2003.

Eksternt link:

www.maarsletkirke.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig