Johann Christoph Gottsched, 1700-66, tysk forfatter og kritiker, professor i logik og metafysik i Leipzig. G forsøgte at hæve tysk teaters niveau ved at tilpasse det de franske klassiske regler for dramaet. Det huede ham ikke, at dramaets skæbne lå i hænderne på omrejsende skuespillere, der degraderede det til ‘smagløse forlystelser for pøbelen’, med de tragiske konflikter pakket ind i blodige Haupt- und Staatsaktionen, og bagefter latterliggjort af Harlekinerne i efterspillene. G besluttede sig derfor for en teaterreform og nedfældede sit syn på en oplyst klassicistisk litteratur i lærebogen Versuch einer critischen Dichtkunst vor die Deutschen 1730: digtekunsten bør have en nyttig funktion i overensstemmelse med oplysningstidens moralsk-fornuftige verdensbillede, holde sig inden for naturlighedens og sandsynlighedens rammer og undgå det vulgære og hverdagsagtige.

G oversatte flere franske dramaer og skrev den første tyske tragedie efter fransk forbillede, Der sterbende Cato 1731. Han henvendte sig til Caroline Neuber og foranledigede, at hun opførte fransk klassisk dramatik på vers og uden improvisationer. 1741 kom det imidlertid til et brud mellem die Neuberin og den diktatoriske G, som også krævede ‘kilden til alt ondt i tysk teater’, de lystige Harlekin- og Hanswurstfigurer, fjernet fra forestillingerne, hvorved Neubers trup gik konkurs. Hans kølige rationalisme og modstand mod folkelige og irrationelle elementer blev i 1740'erne hårdt kritiseret af bl.a. den unge G.E. Lessing, der dog i sine bestræbelser på at befri teatret fra Gs lænker, også overså det positive i hans indsats.

Bibliografi: Brüggemann, F Gottscheds Lebens- und Kunstreform in den zwanziger und dreissiger Jahren 1966; Harne, E ‘Haupt- und Staatsaktionen’ i Europæiske Teaterbilleder 1700-tallet 1, 1986.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig