Friederike Caroline Neuber, kaldt ‘die Neuberin’, 1697-1760, tysk skuespiller og principalinde for den trup, hun havde overtaget i 1727 fra det Haak-Hoffmanske selskab. Efter at have fået det kgl. saksiske privilegium holdt truppen til i Leipzig i ti år, men drog ofte af sted på gæstespil. N kæmpede for ‘den gode smag’ i tysk teater og stillede høje menneskelige og professionelle krav til sine ansatte. Især var det hende magtpåliggende at hæve skuespillerindernes anseelse. Pga. mangel på god dramatik satte den ambitiøse N i samarbejde med J.C. Gottsched oversættelser af franske tragedier på repertoiret og stillede sin trup til rådighed for hans reformplaner, som udmøntedes i en allegorisk fordrivelse af Harlekinfiguren fra scenen. Det var en dristig handling, som fik tragiske konsekvenser; folk ville ikke undvære deres Hanswurst og boykottede hendes forestillinger. N angreb Gottsched i et burlesk stykke, hun selv havde skrevet, og det kom til et brud imellem dem, hvorefter hun genindførte Harlekinfiguren, men uden den ventede succes. Adskillige vellykkede forestillinger af bl.a. Holbergs komedier og samarbejdet med G.E. Lessing om hans Der junge Gelehrte 1748 medførte en kort succes. Men Ns deroute var ikke til at standse, og hun døde ensom i 1760. 1998 indstiftede byen Leipzig en Caroline-Neuber-pris, som uddeles til en skuespiller hvert andet år.

Bibliografi: Devrient, E Geschichte der deutschen Schauspielkunst 1846-74; Harne, E ‘Haupt- und Staatsaktionen’ i Neiiendam, K Europæiske Teaterbilleder 1700-tallet 1 1986; Pies, E Prinzipale 1973.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig