Hieronymus Justesen Ranch, 1539-1607, dansk dramatiker og teolog. R blev 1572 ansat som præst i Viborg og var desuden forfatter og arrangør af latinskolens teaterforestillinger. De 3 skolekomedier, skrevet på dansk, som er overleveret fra hans hånd, betegner højdepunkter i det danske renæssanceteater. Kong Salomons hyldning 1584 er en lejlighedsforestilling med passende allegorier, skrevet i forbindelse med den 7-årige prins Christians (senere Christian IV) hyldning på tinge i Viborg, og Samsons fængsel 1599 et moraliserende, tragisk syngespil bygget på bibelordene i Dommernes Bog, mens farcen Karrig Niding ca. 1598 adskiller sig fra den traditionelle humanistiske skolekomedie ved at bygge på klassiske forbilleder som Plautus. Karrig Niding er da også det eneste af Rs værker, som har opnået en slags klassikerstatus og stadig opføres. DRtv gjorde et forsøg i 1969, men det har haft større held i bearbejdet form, fx som Kaj NissensStodderne Team Teatret 1976 og som Danefæ eller Det nærige Svin Det Kongelige Teater 1980 med Poul Borums libretto til Yngve Jan Tredes opera.

Bibliografi: Birket Smith, S Hieronymus Justesen Ranch’s danske skuespil og fuglevise 1876-77; Neiiendam, K Renaissanceteatret i Danmark 1988.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig