Eugenio Barba, f. 1936, dansk-italiensk instruktør, teaterleder, -forsker og -pædagog. B er født i Syditalien, men emigrerede 1954 til Norge, hvor han parallelt med universitetsstudier arbejdede som håndværker og sømand. 1961 studerede han ved universitetet i Warszawa og 1962-64 arbejdede han med teaterfornyeren Jerzy Grotowski ved dennes Teatr Iz Rzadów, Teatret med de tretten rækker i Opole, det senere Teaterlaboratorium i Wrocław. I 1963 førte en rejse til Indien til et møde med teaterformen kathakali, der med sine dybe traditioner er båret af sin rituelle baggrund og dets mytiske indhold, og af skuespilkunstens basis i mesterlæren med streng psykisk og fysisk træning, alt sammen skildret i Teatrets teori og teknikk (21, 1974). Allerede hos Grotowski havde han mødt en tilsvarende disciplin i arbejdet og skuespillernes træning, forenet med dennes bestræbelser på at opnå et ændret og langt mere pågående forhold mellem optrædende og tilskuere end normalt i Vesten. Tilbage i Oslo stiftede han oktober 1964 Odin Teatret, der 1966 slog sig ned i Holstebro som en del af Nordisk Teaterlaboratorium for Skuespillerkunst. 1965 var han i Oslo blevet magister i fransk og norsk litteratur og i religionshistorie. Han blev dansk statsborger 1979.

For B er skuespilleren den centrale i teatrets kunst, og hans og hans medarbejderes stræben efter et mere oprindeligt teater har bestået i en fortløbende træning i kombination med undersøgelser af det sceniske udtryks grundprincipper og dets underliggende teknikker. 1965-75 udgav han tidsskriftet Teatrets teori og teknikk, der bl.a. rummede fyldige udgivelser af og om store teaterreformatorer som Jerzy Grotowski, Erwin Piscator, Zeami Motokiyo, Eisenstein og Meyerhold.

1979 stiftede B ISTA (International School of Theatre Anthropology), et tværkulturelt forum af universitets- og teaterfolk for studiet af skuespillerens kunst, der bl.a. resulterede i hans og Nicola Savareses hovedværk A Dictionary of Theatre Anthropology: The Secret Art of the Performer 1991. B har derudover et omfattende teaterteoretisk forfatterskab bag sig, bl.a. De flydende øer 1989, Le canoë de papier 1993 (En kano af papir 1994) – en slags opgørelse over hans eget virke – samt en mængde tidsskriftartikler. Gennem en omfattende international turnévirksomhed med seminarer og demonstrationer har B været en stor inspirator for teaterfolk jorden rundt, og han er den mest kendte danske teaterpersonlighed, æresdoktor ved flere universiteter og æresborger i flere byer. Han modtog 2000 som den fjerde dansker Sonningprisen, Danmarks største kulturpris, som uddeles af Kbh.s Universitet. Se også Odin Teatret.

Teaterpriser: Kjeld Abell-prisen, Statens Kunstfonds Livsvarige kunstnerydelse.

Bibliografi: d’Urso, T & Barba, E Voyages with Odin Teatret 2000 – en fuldstændig oversigt over Bs artikler, bøger og forestillinger.

Beskrivelse af Eugenio Barba på Odin Teatrets hjemmeside

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig