Kathakali. En trup fra Kerala gæstespillede med en opsætning af Shakespeares King Lear på Globe Theatre i London 1999.

.

Kathakali, sanskrit katha ‘fortælling’, ‘historie’ og malayalam kali ‘skuespil’, maskulin dansedramaform fra Kerala i Sydindien skabt i sidste halvdel af 1600-tallet af krigerkasten på baggrund af ældre former, bl.a. Krishna attam. K opføres i et tempelteater, Koothambalam, eller i en tempelgård ved religiøse fester. Fra 1930'erne er K også blevet scenekunst, som danses solo eller som dansedrama. Karakteristisk for K er de sidelæns bøjninger, som giver dansen en utrolig styrke og vitalitet. Kvinderollerne danses af mænd i den særlige blide sari dansestil. Danseskuespillerens menneskelige udtryk forsvinder under sminken, det store hovedtøj og det farveog omfangsrige kostume og bringer tilskueren ind i en magisk verden. Følelsesudtryk og stemninger vises gennem dansen og i gestikkens mere end 800 hasta mudraer og i ansigtets samt i øjnenes utroligt udviklede mimik. K spilles fra sen aften til tidlig morgen. Der findes et stort repertoire af K skuespil med afsæt i hindumytologien og helgenhistorier, forsøg er også gjort med politisk indhold.

Bibliografi: Karpen, A Bharata Natyam og Kathakali – en undersøgelse af fortid, nutid og fremtid 1980; Venu, G The Language of Kathakali 2000; Zarilli, P Kathakali dance-drama 2000.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig