Berliner Ensemble, tysk teater på Bertolt-BrechtPlatz i Berlin. Opførelsen af Brechts Mutter Courage med forfatterens kone Helene Weigel i titelrollen i januar 1949 i det krigshærgede Østberlin dannede optakt til dannelsen af BE. Teatret konstituerede sig i juni s.å. under Weigels ledelse og med Brecht som kunstnerisk leder og fik i 1954 hjemsted i det gamle Theater am Schiffbauerdamm, hvor Brecht med Die Dreigroschenoper i 1928 havde fået sit kunstneriske gennembrud. Brecht var ikke på linje med den herskende socialrealisme i DDR, men her fik han en scene til sine gamle og nye stykker og lejlighed til som instruktør i praksis at afprøve sine teorier om et episk teater. Trods kulturideologiske uoverensstemmelser mellem regimet og teatret blev BE den nye DDR-stats kulturelle knaphulsblomst – en scene, teaterinteresserede fra hele verden valfartede til. Teatrets turnéer i Europa i 1950'erne blev forbilledlige for de næste tiårs politiske teater i den vestlige verden.

Flere af BEs forestillinger er dokumenteret i film og Modellbücher (modelbøger), der har været en vigtig nøgle til forståelse af Brechts intentioner, men som i længden også kom til at bremse op for fornyelser af Brecht-traditionen på scenen. Efter Weigels død i 1971 søgte koreografen og instruktøren Ruth Berghaus at gå nye veje, men blev i 1977 efterfulgt af instruktøren Manfred Wekwerth, der var loyal overfor den ‘autentiske’ Brecht og ledede teatret til 1991. Efter genforeningen har BE konstant stået til diskussion. I 1991 blev en femmandsgruppe indsat i teatrets ledelse, heriblandt dramatikeren Heiner Müller, der kort før sin død i 1995 blev udnævnt til eneleder. I 1999 overtog instruktøren Claus Peymann chefstolen med det formål at præsentere politisk teater i Brechts ånd, men med et aktuelt sigte.

Bibliografi: Berlau, R Theaterarbeit. 6 Aufführungen des Berliner Ensembles 1961; Subiotto, A Bertolt Brecht’s Adaptions for the Berliner Ensemble 1975; Tenschert, J Berliner Ensemble: Chronik der Aufführungen und Gastspiele 1949 bis 1961 1961.

Teatrets hjemmeside

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig