Anton P. Tjekhov. Mågen Odense Teater 1981 med f.v. Birgitte Federspiel, Lene Falck, Tine Sylvest, Eddie Karnil, William Rosenberg og Arne Bjørk.

.

Anton P. Tjekhov, 1860-1904, russisk dramatiker og forfatter. Oprindelig var T uddannet læge, og mange har villet indlæse det som udgangspunkt for hans naturalisme, men hans humoristiske og undertiden satiriske tone i værkerne overskrider dog de konventionelle grænser for både genrer og stiltræk, idet han parafraserer fra farce til symbolisme. T fik sit gennembrud som dramatiker med Mågen 1896, der blev en eklatant fiasko i Skt. Petersborg, men det til trods kom på plakaten i 1898 som den afgørende satsning på det dengang nyetablerede Moskva Kunstnerteater (MXAT) under ledelse af Stanislavskij og Vladimir Nemirovitj-Dantjenko. Opsætningens succes var overvældende og blev medvirkende til, at Ts følgende tre store skuespil, Onkel Vanja 1897 (Det Kongelige Teater 1926), Tre søstre 1901 (Det Kongelige Teater 1928) og Kirsebærhaven 1904 (Frederiksberg Teater 1952) også blev sat op på MXAT og i en vis forstand sikrede både Stanislavskijs og Ts eftermæle.

Sam Besekows opsætning af Mågen 1960 på Det Ny Teater blev et vendepunkt i den danske Tjekhov-reception og en åbning i måden at læse og iscenesætte T på – siden har hans dramatik været et fast element i repertoiret på danske teatre, fx hans tidlige skuespil Platonov 1878 (Aalborg Teater 2005) og dramaet Ivanov 1887 (Det Kongelige Teater 2000). Onkel til Mikhail Chekhov. Se også Moskva Kunstnerteater.

Bibliografi: Bjørnager, K Tjekhovs teater 2003; Dessau, F Anton Tjekhov 1998.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig