Teaterarkiv, Skuespiltekster, noder, scenografiske udkast og andet billedmateriale, forskellige slags protokoller, plakater, programmer, litteratur, korrespondance o.m.a. vedr. iscenesættelserne og teaterdriften opbevares i større eller mindre målestok i alle teatre. For at holde styr på materialet samles det ofte i et T, typisk under tilsyn af en regissør eller pensioneret kunstner. I nyere tid, hvor man er bevidst om den historiske og identitetshistoriske værdi af ikke mindst nationalteatres arkivalier, varetages administration og formidling derfor ofte af videnskabeligt uddannet personale.

Det Kongelige Teaters Arkiv og Bibliotek ejer usædvanligt righoldige og komplette samlinger af opførelsesrelateret materiale. Det skyldes, at teatret som offentlig institution (underlagt byen, kongen eller fra 1849 staten) siden oprettelsen i 1748 har haft udstrakt dokumentations- og regnskabspligt og af samme årsag har været forskånet for vekslende ejeres lemfældige forvaltning af arkivalierne. Regnskaber med bilag var også dengang underlagt institutionel pligtaflevering, og de ligger med teateradministrationens korrespondance og forhandlingsprotokoller m.m. i Rigsarkivet. Dog forsvandt alle de dokumenter, som teaterchefen opbevarede i sin embedsbolig på Christiansborg, da slottet brændte i 1794. Det Kongelige Teaters hastigt voksende nodesamling udskiltes allerede i 1844 af T ved indretningen af et selvstændigt musikarkiv. Små 100 år senere deponeredes de ikke længere brugte orkesternoder i Det Kongelige Bibliotek, hvortil også sufflørarkivet, påbegyndt 1750, var afleveret i 1930.

Ud over Det Kongelige Teaters arkiv findes der i Danmark T i Teatermuseet i Hofteatret med dokumentation fra landets øvrige teatre, scenekunstnerarkiv, breve, instruktions- og sufflørbøger m.m. På Det Kongelige Bibliotek findes også betydelige samlinger af teaterarkivalsk materiale fra fx Casino, Dagmarteatret og Folketeatret, ligesom Provinsteatermuseet i Den gamle By i Århus ligeledes rummer et T. Landsdelsscenerne bevarer dog i udstrakt grad selv deres materiale i arkiver på teatrene.

SIBMAS, grundlagt 1954, er et akademisk forum til fremme af dokumentation og forskning i teaterkunst. På institutionens hjemmeside er der links til bl.a. teaterarkiver og -museer over hele verden.

Bibliografi: Hallar, M ‘The Royal Theatre Library and Archives’ i Nordic Theatre Studies 2/3 1989; Krogh, T ‘Det Kongelige Teaters bibliotek’ i Törnqvist, E drama och teater 1968.

Sibmas' hjemmeside

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig