Showcase, eng. ‘arrangeret ramme til at vise noget frem’, fremvisning af national eller international scenekunst med henblik på salg eller refusionsgodkendelse. I dag ses en S ofte som en del af en større festival.

S opstod i USA sidst i 1950'erne som et nationalt fænomen, hvorfra The Association of Performing Arts Presenters (APAP) blev grundlagt 1988 som en mere kommercielt baseret S rettet mod udlandet og afholdt hvert andet år i New York. Andre byer fulgte efter, fx Montreal i Canada med Commerce International des Arts de la Scène (CINARS), som blev etableret i 1984, og som er en af de vigtigste internationale S for scenekunst i dag. 1994 kom Australia Performing Arts Market (APAM), der afholder S i forbindelse med store festivaler i Adelaide. British Council har afholdt en S for britisk scenekunst hvert andet år under Edinburgh Festivalen siden 1997. 1993 gik de frankofone lande sammen om at etablere en S for afrikansk kunst og kultur, Marché des Arts du Spectacle Africain (MASA). 1981 startede IETM Informal European Theatre Meeting. Siden 2005 har det heddet IETM International Network for Contemporary Performing Arts, der holder S i forbindelse med deres årlige møder rundt i Europa. International Performing Arts for Youth (IPAY) holdt sin første S for børneteater i Chicago 1979 og har gjort det fast siden 1988. I Danmark afholdes der S for børneteater og opsøgende teater fire gange årligt. Her tager de fem medlemmer af Refusionsudvalget under Kunstrådets Scenekunstudvalg stilling til, om de opførte forestillinger fra teatre, der ikke modtager støtte over teaterloven, har en tilstrækkelig professionel kvalitet til at kunne udløse de 50 % statsrefusion ved salg til kommuner. Godkendelse kan have stor betydning for, om institutioner har råd til at købe forestillingerne. Tidligere kunne også amter modtage statsrefusion, men disse blev nedlagt 1.1.2007. S startede i forhold til teaterloven i 1997, men allerede fra 1993 vurderede Teaterrådet selv en række forestillinger på en årlig præsentationsweekend. Procentdelen af de godkendte forestillinger er steget fra ca. 14 % i 1993 til ca. 67 % i 2003.

I 2006 tog Kunstrådets Scenekunstudvalg initiativ til den første internationale S for dansk scenekunst, p@rt.dk, som arrangeres af Københavns Internationale Teater (KIT) for et inviteret internationalt publikum af teaterprofessionelle og kritikere med henblik på at synliggøre dansk scenekunst i udlandet.

Eksterne links:

www.artspresenters.org

www.britishcouncil.org/arts-drama-edinburgh.htm

www.cinars.org

www.ietm.org

www.kit._dk

www.masa.francophonie.org

www.performingartsmarket._com.au

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig