Scenograf, person, der udformer dekorationer og oftest også kostumer til en teaterforestilling samt de fiktive rammer til film- og tv-produktioner. Indtil 1966 benyttedes i Danmark betegnelsen teatermaler, men herefter, da Peer Gregaard satte sig i Det Kongelige Teaters chefstol, blev begrebet S introduceret. Teatermaleren var som regel tilknyttet et bestemt teater, men fra begyndelsen af 1900-tallet udviklede enkelte teatermalere en mere personlig stil og arbejdede fra opgave til opgave på forskellige teatre. En arbejdsform de fleste S stadig lever efter, ofte i et tæt samarbejde med en instruktør som fx Karin Betz med Peter Langdal og Bente Lykke Møller med Staffan Valdemar Holm.

Antallet af aktive S er ekspanderet siden 1970'erne hvor også S-uddannelsen blev etableret; ved Statens Teaterskole i 1972, på Danmarks Designskole fra 1975 samt på Arkitektskolens afdeling for Visuel Kommunikation. Men en S kan også have en anden kunstnerisk, teknisk eller teoretisk baggrund. S præsenterer som hovedregel sine forslag og intentioner ved et afleveringsmøde med teatrets kunstneriske og tekniske ledelse, dramaturg, samt forestillingens instruktør med en rumlig model og arbejdstegninger samt evt. kostumetegninger. Ss arbejdsproces kan variere meget alt efter et teaters kapacitet og ressourcer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig