Sceneskræk, eng. stage fright. Alle optrædende har haft det man på teaterslang kalder ‘sommerfugle i maven’ eller ‘lampefeber’ og været i tvivl om man nu kan gøre det godt nok, huske replikker og stikord eller om tilskuerne vil sætte pris på ens præstation og derfor haft fx svedige hænder, hjertebanken, tørhed i munden, uro i maven etc. S er derimod en voldsom angst for at gå ind på scenen, der kan ramme selv de største skuespillere og måske netop dem, som det største forventningspres hviler på, som fx den berømte engelske skuespiller, Laurence Olivier, der led af det i mange år. For overhovedet at holde ud at være på scenen aftalte han med sine medspillere, at de ikke måtte kigge ham direkte i øjnene. Flere danske kunstnere har lidt af S, bl.a. Dirch Passer og Poul Bundgaard, og nogle er aldrig vendt tilbage til scenen. S kan dog kureres.

Bibliografi: Marshall, J R Social Phobia. From Shyness to Stage Fright 1995; Rowe, D Overvind din angst 1992; Rowe, D Beyond Fear 2002.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig