Plakat, af lat. placare ‘opklæbe’. Teaterplakater bruges til at annoncere aftenens forestilling eller teatrets repertoire i øvrigt på offentlige steder. Fra teatret i Lille Grønnegade i 1722-28 er der bevaret næsten 50 plakater, som er en hovedkilde til viden om livet på både scene og tilskuerpladser. Frem til 1770 blev der på P oplyst om forestillingens titel, dramatiker, tidspunkt, billetpriser samt særlige meddelelser, først herefter blev også skuespillernes navne oplyst. Ved aflysninger eller ændringer blev der brugt rød P og ved ændringer i disse lyserød P. I 1981 gik Det Kongelige Teater bort fra dagsplakater og over til 14-dages repertoireoversigter og fra 1994 månedlige for nu at offentliggøre 3 måneder ad gangen. P er en vigtig kommunikationsform, som ofte udarbejdes med stor kunstnerisk indsigt, og som kan blive samlerobjekt.

Bibliografi: Plakater fra Theatret i Lille Grønnegade Udgivne i Facsimile af Selskabet for dansk Theaterhistorie 1912; Friis, N ‘Teaterplakaten’ i Det kongelige Teater 1943.

Lav din egen plakat med Picta

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig