Oversættelse, en omsætning fra én sproglig, historisk, kulturel sammenhæng til en anden. O af dramatik er en højt specialiseret, kreativ funktion. Dramateksten er pr. definition åben i forhold til forestillingens øvrige udtryksregistre. De sproglige valg skal derfor tænkes ind i samspil med en scenisk helhed og med publikum. Sprogets rytmer, kadencer og klange er indikationer til de agerende, fysisk-emotionelle udsagn, som i musikalsk henseende formidler de grundlæggende spændinger. O vil altid indebære tolkning. Den vil altid være præget af sin tid – deraf behov for nyoversættelser. Den kan være fri, mere eller mindre tenderende mod gendigtning, eller filologisk korrekt, med risiko for scenisk stivhed i anvendelsen. O skal forholde sig til tre niveauer: tekst, undertekst og gestus. Teksten er det filologisk-sproglige; underteksten de mere underforståede drivkræfter hos karaktererne; gestus er den drivende sceniske dynamik i arrangement, krop og stemme. Prioriteringen af disse niveauer er afhængig af de muligheder, originalsproget indebærer. Herudover skal der arbejdes bevidst med fx gentagelser og metaforer. O kræver således sproglig kompetence og indsigt i den fysisk-sceniske dimension.

Klassiske tekster som græsk tragedie eller Shakespeare indebærer en række problemer, herunder versifikatoriske, hvor selve metrikken formidler betydning. Men dette gælder i princippet enhver dramatekst: meningen bæres af formen, af tekstens performative potentiale. Uden denne særlige faglighed vil oversættere ofte være tilbøjelige til at opbløde og udbedre knaphed og sammenbrud i sproget, som i virkeligheden er åbninger for spil. Strindberg, Tjekhov og Brecht er eksempler på dramatikere, hvis sproglige brudflader undertiden er blevet kittet til i O, hvorved der lægges op til helt andre og mere konventionelle sceniske læsninger end dem, originalteksten indebærer.

Bibliografi: Albertsen, L L Litterær Oversættelse 1972; Holm, B Klangbund for drama 2002.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig