mysteriespil

Artikelstart

Mysteriespil, antagelig af lat. ministerium sacrum ‘hellig handling’, middelalderlig dramaform med bibelsk emne. Et af de ældste er Mystère d’Adam fra 1100-tallet. Spillene kunne være hele cyklusser, fra skabelse til dommedag, i en gennemspilning af det basale drama, kampen mellem de gode og de onde kræfter, strækkende sig over flere dage.

Fra at være opført på latin af gejstlige, flyttede de i løbet af 1400-tallet mere og mere væk fra det kirkelige regi og blev opført af fx håndværkerlaug på folkesproget. De var da enorme præstationer i udstyr og effekter – fra ildspyende monstre til flyvende engle – opført på simultanscener med helvede i den ene side og paradis i den anden og jordiske scenerier imellem, uden hensyn til sandsynlighed i tid, sted og handling. Udover dialog, publikumshenvendelser og fysisk spil kunne indgå musikalske islæt. Pageants, den engelske variant, opførtes på mobile vognscener. Der findes bevaret et antal cyklusser, bl.a. fra Coventry i England fra midten af 1500-tallet. M svandt hen i anden halvdel af 1500-tallet; kirken fandt de havde udartet, i England ansås de for at være for katolske, samtidig med at et verdsligt, professionelt teater gjorde sig gældende.

M har flere gange været forsøgt genskabt, bl.a. Tony Harrisons trilogi The Nativity, The Passion og Doomsday 1985 (Skabelsen, Lidelsen og Dommedag Gladsaxe Teater 1986/87) og Mike Poultons adaptation af York Millennium Mystery Plays 2000.

Bibliografi: Wickham, G The Medieval Theatre 1974.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig