Handskedukke, hånddukke, figur i animationsteater, der består af et hult hoved, fremstillet af papmaché, gips eller træ, hvortil er fastgjort en slags handske eller sok, som udgør kroppen og armene, og som skjuler dukkeførerens hånd. H animeres nedefra med pegefingeren i det hule hoved og tommel- og lang- eller lillefinger i dukkens arme. Føreren holder sin arm med dukken lodret i vejret under spillet, som foregår i en lille bod, hvor sceneåbningen er umiddelbart over førerens hoved. H kan holde små rekvisitter i hænderne ved at føreren klemmer de to ærmer sammen, fx en stok, som er en meget vigtig del af bl.a. Mester Jakel komedierne. Tilskuerne ser normalt kun H fra hoften og opefter; dog kan nogle figurer have løsthængende ben syet fast til kroppen, som kan kastes op over sceneforkanten.

H er oftest traditionelle figurer fra det folkelige repertoire; boden er forholdsvis nem at transportere, og hele forestillingen kan præsenteres af en person. Fordelen ved H er dens behændighed og hurtighed, og eftersom førerens hånd i sig selv udgør dukken, sker alle bevægelser på en langt mere direkte måde end tilfældet er med stangdukker. Som følge heraf er improvisation og interaktion H og tilskuerne imellem en vigtig ingrediens i forestillingen. Begrænsningen i H ligger i størrelsen og de indskrænkede armbevægelser.

Bibliografi: Hlavaty, K Hånddukker: Fremstilling, spil og dekoration 1970.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig