Mester Jakel. Rune T. Kiddes De tre bukke fra Brugsen på Frilandsmuseet i Brede ved København i 2006.

.

Mester Jakel, eng. Punch, fr. Polichinelle, it. Pulchinella, ty. Kasperle traditionel handskefigur, med aner i commedia dell’artes maskefigurer. Kom til Danmark ca. 1790 fra Nordfrankrig med omrejsende gøglere. Navnet er formodentlig en fordanskning af det franske Maître Jacques. If. Det Danske Kancellis bevillinger har der været spillet jakelkomedier på Dyrehavsbakken nord for Kbh. siden 1795. Først i et teltteater ved siden af Kirsten Piils kilde, men fra 1863 i en rød- og hvidmalet bod, stor nok til, at spilleren kunne være helt skjult for tilskuerne. Boden havde en stationær scene, og har i forskellige udformninger og på omtrent samme sted eksisteret næsten uafbrudt til i dag. MJ spilles som 2-håndskomedier med et persongalleri omfattende Jakel, hans kone, Rosalia, Jøden, Soldaten, Djævelen og flere andre. Komedierne består af en række optrin, hvor MJ konfronteres med sine medspillere, som han uvægerligt kommer i slagsmål med og altid besejrer på stribe. MJ er komisk, snu og beregnende, og hans faste følgesvend er stokken, som han banker sine modstandere med, mens han med sin skærende stemme demonstrerer sin uovervindelighed. Hans udseende er grotesk med en stor og lang næse, en fremspringende hage, udstående øjne og et ondt grin, og han er iført et narrekostume ikke ulig den engelske Punch.

Komedieteksterne var oprindelig tyske, baseret på faste scenarier udført efter jakelspillerens fantasi og evne til at improvisere. Teksterne blev mundtlig overleveret og først nedskrevet omkring 1900, hvorved en del af den oprindelige originalitet, som improvisationen er garant for, ulykkeligvis gik tabt. MJs eneste faste tilholdssted er Dyrehavsbakken, hvor komedierne gennem mange år er blevet spillet af Pjerrot, som stadig hver sommer henrykker børn og voksne med de gamle historier. Se også Animationsteater.

Bibliografi: Enevig, A Pjerrot spiller Mester Jakel 1970; Smith, S Mester Jakel 1945.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig