Handicapteater. Don Quixote (Don Q og bønder), opført 2002 af psykisk udviklingshæmmede fra Kompagni Karavana i Århus.

.

Handicapteater, teater der bruges som kunstnerisk udtryksmiddel eller som led i en synliggørelse, dialog eller integration i samfundet af fysisk eller psykisk handicappede.

Døve har spillet teater i Danmark i hele det 20. årh. 1991 spillede Kirsten Malmbak og Bodil Sørensen, der havde været på kursus hos National Theatre of the Deaf i USA, på den internationale kvindefestival, Woman The Comic Soul, i Århus. Dansk Blindesamfunds Amatørteater, der har eksisteret siden 1946, har egen scene på Instituttet for Blinde og Svagsynede i Hellerup. Det spiller en forestilling om året og har bl.a. spillet Brecht, Ibsen, García Lorca, Molière, Sławomir Mrożek, Holberg, Leif Petersen, Soya og Gustav Wied. 2003 havde de premiere på Marianne Goldmans aktuelle Cancerbalkongen fra 1996.

1980 blev Århus Kryk-Ensemble dannet. Gruppen af fysisk handicappede spillede debatstykker med sort humor som fx Elsk med en handicappet – og træk det fra på selvangivelsen 1981-84. 1993 ændredes ensemblets navn til Kulturforeningen Korona, og kørestolsbrugerne har bl.a. lavet en række gøglerspil, fx Planet Mobility, samt en gyserversion af Harold Pinters George – Last to go, der har været vist i Spanien og Polen.

1986-96 turnerede raske og afatikere fra Søhøjlandets Afasiteater i Ry med Giv dem en chance, en lille munter forestilling om at leve med reduceret taleevne. Forestillingen blev spillet 150 gange. Siden 1989 har en gruppe sindslidende sammen med billedkunstneren Franck Thomas Staub skabt en række forestillinger med egne masker, dans, ordcollager og avantgardemusik i gruppen Billedspor. 2003 deltog de i Madness and Arts Festival i Toronto, Canada.

Siden 1993 har Kompagni Karavana, der består af psykisk udviklingshæmmede i samarbejde med professionelle teaterfolk og musikere fra Århus, turneret med en række forestillinger og koncerter i ind- og udland. Ud over egne forestillinger og events har de bearbejdet Fernando Arrabals Frokost i det fri 1993, John Steinbecks Mus og mænd 1999 og musicalen Don Quixote over romanen af Cervantes 2001. I 1997 stod de for den internationale handicapteaterfestival, TheaterVisions ‘97, med deltagelse af fem danske, syv europæiske og en japansk gruppe.

Bibliografi: McCurrach, I & Darnley, B Halehøj, her kommer jeg! Teater og drama med udviklingshæmmede 2001; Thomsen J, Bentsen E & Thu, P KARAVANA – en rejse i musik, teater og billeder 2003.

Hjemmesider: Kulturforeningen Koronas hjemmeside; Teatret Billedspors hjemmeside.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig