Døveteater, teater spillet af døve vha. mimik, gestik og tegnsprog, organiseret i Danmark siden 1907, hvor De døvstummes Idrætsforening opførte pantomimenDen forlorne Søn af Voltaire ved den første nordiske døvstummekongres. 1918-34 blev Dramatisk Forening for Døvstumme ledet af den hørende tegnsprogstolk, Alfred A Hansen, der også selv optrådte og instruerede. Foreningen lå stille i 1940'erne og 1950'erne, men genopstod som Døves Teater 1960, hvor Hansen instruerede Holbergs Jeppe på Bjerget til endnu en nordisk døvekongres i Kbh.

Inspiration fra David Hays’ National Theatre of the Deaf og deres teaterskole for døve, der blev stiftet i USA 1967, udviklede døveteatrets kropslige udtryksfuldhed i Danmark. 1977-81 turnerede Gruppen Døv med Døv i en hørende verden og senere med børneforestillingerne Mor Hulda og Dukken af Evan Kallermann indtil aktiviteterne igen ophørte i begyndelsen af 1990'erne. Den døve skuespiller Jørgen ‘Rødtop’ Nielsen spillede hovedrollerne i Molières Det tvungne ægteskab 1996 og det irske folkeeventyr Smeden og djævlen 1998 på CaféTeatret og har bl.a. turneret internationalt med en døveversion af H.C. Andersens Den grimme ælling.

1981 stiftedes Døvblindes Teaterklub, verdens første, af bl.a. komikeren Ove Bejsnap. Deres kendteste forestilling var den selvskrevne farce Rejsen til Mallorca, der blev spillet rundt i landet og ved nordiske døvekulturdage i Norge 1983. I 1991 spillede de Helens besøg i Danmark om den døvblinde amerikanske forfatter Helen Kellers besøg i Kbh. 1957.

De kendteste, nordiske døveteatre er Tyst Teater, der har spillet professionelt under Riksteatern i Sverige siden 1977 og Det Norske Tegnspråksteater, der var et samarbejdsprojekt mellem Norsk Døveforbund og Riksteatret 1999-2001 og som fra 2004 er blevet selvstændigt under navnet Teater Manu (lat. hånd). Med høj standard i mime, tegnsprog og billedskabende teater turnerer flere landes døveteatre internationalt for såvel døve som hørende.

Bibliografi: Gürgens, R Tegn i tiden – minoritetskultur eller ren kunst? Evaluering af Det Norske Tegnspråksteater 2001.

Hjemmesider: Det amerikanske National Theatre of the Deaf, den svenske sammenslutning Riksteatern, som også har et tyst, stille, teater og endelig det norske teater for døve Teater Manu

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig