Friluftsteater, ty. Freilicht Theater eller Naturtheater, eng. Open Air Theatre, forestillinger spillet helt eller delvis i fri luft på en fast eller flytbar scene eller ved brug af byens eller landskabets naturlige scenografi. I Finland og Sverige findes enkelte publikumsopbygninger, der drejer publikum rundt om scenen vha. en såkaldt vridläktare. F går tilbage til de antikke, græske og romerske forestillinger og fortsætter i de omvandrende gøglerspil og middelalderens simultanspil, som fx Jeu d’Adam ca. 1150 i Normandiet, renæssancens og barokkens have- og hækteatre og fyrstelige optog. I Lettre sur les spectacles 1758 slog Rousseau til lyd for store, republikanske folkefester i fri luft, og i Frankrig, Tyskland og Schweiz voksede folketeaterbevægelsen i 1890'erne, hvor man bl.a. genbrugte antikke, romerske friluftsscener. Mellemkrigstidens nazistiske Thingspiel i Tyskland og mange af de kommunistiske agitpropforestillinger var også F ligesom fx senere gadeteater, egnsspil, festspil, son et lumière og vikingespil.

Det moderne F i Danmark etableredes i 1910, da bl.a. forfatteren L C Nielsen og skuespilleren Adam Poulsen, inspireret af samtidens udvikling i Frankrig og Tyskland, medvirkede til etableringen af Friluftsteatret i Ulvedalene. På lignende vis opstod andre friluftsteatre i Danmark, fx Bellahøj Friluftsscene, bygget i 1938 ved arkitekten Tyge Hvass. Sidstnævnte blev nedrevet og 1954 erstattet med et nyt, tegnet af havearkitekten C Th. Sørensen, hvis friluftsteatre må fremhæves. Især i 1930'erne og 1940'erne blev der bygget mange friluftsteatre i Danmark, men efter 2. Verdenskrig dalede interessen for F, og en del teatre forfaldt. Nye er dog kommet til i forbindelse med sommerspillenes opblomstring siden slutningen af 1970'erne. Landets ældste, endnu fungerende friluftsscene, på Nyborg Vold har fungeret siden 1939.

Ved religiøse højtider eller på nationale festdage fremføres stadig store F i mange lande, især i form af parader og optog (fx påske, pinse, 1. maj, 4. juli (USA), 14. juli (Frankrig)) lige som store sportsbegivenheder som OL åbnes og lukkes med F. Mange steder i verden er der årligt tilbagevendende F, ikke mindst i varmere egne. Men også i Nordens omskiftelige sommervejr er netop samspillet mellem teater og natur en væsentlig del af spillenes succes. Solbriller, tæpper, kaffe og regntøj er standardudstyr til en god aften med dansk F.

Bibliografi: Dyrbye, M Teatret i fri luft 1995; Ludvigsen C ‘Krøniken om ‘Folkets teater’’ i Teatrets Teori og Teknikk 13, 1970.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig