Slovakiet, selvstændig republik siden 1993. Delte i perioden 1918-93 politisk og kulturel skæbne med Tjekkiet som en del af det gamle Tjekkoslovakiet. Det slovakisk talte teater har gennem historien spillet en vigtig rolle i opbygningen af den nationale bevidsthed og kulturelle samhørighed. Især vigtige i denne sammenhæng var det 19. årh.s dramatikere og komedieforfattere: Ján Chalupka, Ján Palárik og Jonáž Záborský, samt Jozef Gregor Tajovský, som i de to første årtier af det 20. årh. bidrog med realistiske dramaer med hård kritik af folks sociale vilkår. Deres indsats blev forstærket af en vidtspændende teaterbevægelse af små og større amatør- og folkegrupper samt omrejsende trupper, der ofte lod sig inspirere af andre etniske minoriteter, fx de ungarske og ukrainske. Først i 1920 fik slovakkerne egen national scene i Bratislava, Slovak Národní divadlo, der under ledelse af Ján Borodáč dyrkede den slovakiske dramatik, skrevet af bl.a. Ivan Stodola og Július Barč-Ivan.

I slutningen af 1930'erne oplevede nationalscenen et skift mod det moderne teater gennem ambitiøse opsætninger af Ferdinand Hoffmann, Ján Jamnický og Jozef Budský, som for alvor trådte i karakter efter 2. Verdenskrig. Årene efter krigen blev markeret af landets førende dramatikere, bl.a. Leopold Lahola, Peter Karvaš og Ivan Bukovčan; visionære instruktører, bl.a. Tibor Rakovský samt Vladimír Strnisko og Miloš Pietor, chefer for det første slovakiske uafhængighedsteater, Divadlo na korze, stiftet 1967; og ikke mindst scenografen, Ladislav Vychodil, som i årevis var en ledende kraft i Slovak Národní divadlo, hvor han formåede at skabe sine originale lyriske udtryk ved brug af komplekse tekniske midler. Ligesom sin nabo Tjekkiet står S midt i en omvæltningsproces fra det statsligt støttede til det økonomisk fritstillede teater.

Bibliografi: Blaho, J & Matăšík, A The World Encyclopedia of Contemporary Theatre – Europa 1994.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig