Sjónleikarhúsið, af fær. sjónleikar ‘skuespil’. Færøernes ældste teaterbygning åbnet 1926 i Torshavn for at huse øernes ældste amatørteater,

Havnar Sjónleikarfelag (Torshavn Teaterforening), der blev etableret i 1918. Over scenen står der ‘Til gaman og álvara’ (Til munterhed og alvor) sammen med et portræt af ophavsmanden, dramatikeren Rasmus Effersøe. Åbningsforestillingen var J.C. Hostrups Hjá Dalabóndum (En nat mellem fjeldene).

Frem til 1939, hvor huset blev okkuperet af englænderne, var S et vigtigt samlingssted for færingerne med fremtrædende forfattere som Hans Andreas Djurhuus og William Heinesen tilknyttet teatret, men under krigen var der ingen teateraktivitet. Først i 1950'erne begyndte man at lægge teaterarbejdet i faste rammer igen, hvorefter teatret med Eyðun Johannessen som leder 1960-76 fik sin storhedstid på næsten professionelt niveau samt en 3-årig skuespilleruddannelse, som han oprettede i 1961. Da han 1977 stiftede Gríma, spillede de i lange perioder på S indtil de i 1993 fik egne lokaler. I dag spilles der 3-4 forestillinger om året, både klassikere, eksperimenterende, ny nordisk dramatik og enkelte, nye færøske stykker samt en årlig kabaret til Olajfesten i juli. Fra 2004 huser S Havnar Sjónleikarfelags skuespillerskole for børn, som i december opfører det årlige julespil.

Eksternt link:

Sjónleikarhúsiðs hjemmeside

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig