Gríma. En færøsk udgave af Holbergs Erasmus Montanus, instrueret af Eyđun Johannessen og spillet på Meiariet 2003. I forgrunden Lisbed (Katarina Nolsøe) og Erasmus (Hans Tórgarđ) med Nille (Ria Tórgarđ) og Jeppe Berg (Egi Dam) i baggrunden.

.

Gríma, færøsk teater grundlagt i Torshavn 1977 af Eyðun Johannessen og Egi Dam som en fri turnerende teatergruppe med støtte fra det Færøske Lagting. Gríma spillede over hele landet og i Torshavn i bl.a. Sjónleikarhusið og Nordens Hus indtil det i 1991 fik prøvelokaler stillet til rådighed af Torshavns kommune. I 1998 blev det primært et stationært teater, da det fik sit eget teater i en gammel margarinefabrik, Gamla Meiarínum, i Torshavns centrum. Ordet Gríma er fra oldnordisk ‘maske’.

Gríma har satset på et bredt repertoire af ny, ofte selvskrevet færøsk dramatik, fx Dams Gandaferðin 1991 og Royndin 1993, klassikere som Holbergs Jeppi á Fjallinum (Jeppe på Bjerget) 1978 og Erasmus Montanus 2003, Shakespeares Dreymur Jóanssøkunatt 1998 og Macbeth 2002 samt Ibsens Per Gúnt (Peer Gynt) 2003 og moderne europæisk dramatik fx flere værker af Dario Fo samt Edward Albees Hvør ræðist Virgimiu Woolf ? (Hvem er bange for Virginia Woolf ?) 1985 og Beckets Goðir Dagar (Glade dage) 2002.

Gruppen blev de første år drevet som et kollektivt teater, men har siden 2000 haft en fastansat kunstnerisk leder og en administrator. 2003 vedtog Lagtinget at oprette et egentlig nationalteater på Færøerne, Tjóðpallur Føroya, som fra 2005 har fået Grímas lokaler overdraget. Gríma spiller dog fortsat 2-3 forestillinger om året i Gamla Meiarínum sideløbende med at de turnerer, arrangerer gæstespil, underviser og instruerer amatører.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig