Preben Harris, f. 1935, dansk teaterleder, instruktør. og skuespiller, uddannet Aarhus Teater 1957. Året efter var han med til at stifte Aarhus Teaters Forsøgsscene (Ung Scene), hvor en gruppe unge spillede et avantgardistisk repertoire. Han markerede sig hurtigt som en fornyende iscenesætter af både ældre og ny dramatik. 1963 var han medstifter af det lille intimteater Svalegangen, som helligede sig et frækt pågående repertoire i kabaretform, skrevet af navne som Benny Andersen, Jesper Jensen og Erik Knudsen, sidstnævnte med fx Ned med kulturen 1965. Her udviklede han en udadvendt, pågående instruktionsstil, der har været karakteristisk for hans mange instruktioner på egne teatre.

1967-71 var H leder af Gladsaxe Teater med et ensemble, hvis kerne var kolleger fra Svalegangen. Her spillede han et samfundsengageret repertoire, fx af svenskerne Kent Andersson med Sandkassen 1969 og Andersson og Bengt Bratt med Hjemmet 1968 samt af Dario Fo og Erik Knudsen, men også store spektakulære forestillinger som Josef & Karel Čapeks Insektliv 1966 og Jevgenij Schwartz’ Dragen 1971 og i egen instruktion fx John Gays Tiggeroperaen 1967.

Fra 1971-2001 var H leder af Folketeatret, som han udbyggede med tre intimscener til sit omfattende repertoire af klassikere og moderne dramatik, bl.a. en række Brecht-forestillinger og herunder gæstespil fra Berliner Ensemble. Han viste stor interesse for ny dansk dramatik og spillede stykker af Sven Holm, Steen Kaalø, Leif Petersen mfl., og han var selv en flittig bearbejder af danske og udenlandske litterære værker samtidig med at han instruerede en lang række populære musikforestillinger som Sebastians Skatteøen 1986, Et juleeventyr 1986 efter Dickens’ roman og Gøngehøvdingen 1996 efter Carit Etlars roman.

1981 indstiftede han et rejselegat for danske dramatikere for midler indtjent ved bearbejdelse af Elith Reumerts dramatisering af Henrik Scharlings roman Nøddebo Præstegaard siden 1979. Han forberedte med overbevisende styrke sin tilbagevenden som skuespiller med monologen Tur/retur eller Fra Moskva til Petrusjki 1998 af Venedikt Jerofejev og har efter Folketeatret haft stor succes som Gamle Levin i Henri Nathansens Indenfor Murene Odense Teater og Det Danske Teater 2001 og Harpagon i Molières Den gerrige Odense Teater 2003. Gift med skuespilleren Bende Harris og far til skuespilleren og lederen af Teater Konkylje, Kim Harris. Se også Absurdisme; Debatteater.

Teaterpriser: Danske Dramatikeres Hæderspris, Teaterpokalen.

Bibliografi: Harris, P Kompot 1982 & Klar scene 1985 & Teatret i centrum 1991 & Folketeatret i 30 år. Repertoireoversigt og billedkavalkade 2001 & Tæppet op. Erindringer 2001.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig