Polynesien, består af Vest-Polynesien med Tonga, Samoa, Uvea, Futuna, Niue, Tuvalu, Tokelau og Fiji og Øst-Polynesien med Selskabsøerne (Tahiti), Marquesas-øerne, Austral-øerne, Magareva, Tuamoto-øerne, Cook-øerne, Påskeøen, New Zealand og Hawaii. Øerne blev beboet fra ca. 1000 f.Kr. af malayer, som kom vestfra og spredte sig videre ud mod øst, Hawaii blev senest beboet ca. 1000 e.Kr. af marquesere.

Dansen er et visuelt udtryk af den ledsagende sang, men udføres stationært, ofte siddende, traditionelt i grupper, men efter vestlig indflydelse også solo, hvor solodanseren er mere en fortæller end en fortolker af et drama. Dansene opføres ofte for at hylde en højtstående person, som under forestillingen har hele gruppens fokus. Satiriske indslag indgår i dansen og er rettet mod det almindelige publikum. Efterhånden som de lokale sprog fortrænges af vestlige sprog, mister dansene det tekstgrundlag, som udgør dansens kerne. Moderne teater er ofte politisk, kritisk over for vestlig kultur og eksperimenterende med områdets egne ur-former.

Bibliografi: World Encyclopedia of Contemporary Theatre. Asia/Pacific 2000.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig