Osvald og Frits Helmuth spillede sammen i Brendan Behans Gidslet Alléscenen 1961 med faderen som irsk værtshusholder og sønnen som engelsk soldat, taget som gidsel. Her sammen med Grethe Mogensen og Bodil Steen. Iscenesættelse: Erling Schroeder, scenografi: Jørgen Espen-Hansen.

.

Osvald Helmuth, egt. Osvald Helmuth Herbert Pedersen, 1894-1966, dansk skuespiller. Debut 1913. I 1914 kom han til Nørrebro Teater hos sit store forbillede Frederik Jensen, som han længe efterlignede, inden han i 1920'erne fandt sin egen personlige stil og fik sit gennembrud i 1929 i PH-revyen Paa Ho’det med visen ‘Ølhunden glammer’. Fra da af tegnede karrieren sig som ét langt højdepunkt med stribevis af visesucceser som ‘Henne om hjørnet’ og ‘Havnen’ af Arvid Müller, ‘Dit hjerte er i fare, Andresen’ af Aage Stentoft og ‘Tyve tønder land’ af Ida og Bent From i Helsingør-revyen 1962. Han nåede at indspille over 200 viser. Hans styrke var de små karakterstudier af ‘manden på gulvet’, hvor snurrighederne fik nyt liv og blev gjort til noget festligt gennem humoren. Han gjorde en vise til et helt lille skuespil, idet han forstod betydningen af selv den mindste nuanceforskydning og fornemmede præcist både melodiens og sprogets rytme, der underlagt skiftende tonefald var i stand til at overrumple både komisk og menneskeligt.

Gennem sin minutiøse forberedelse befæstede han sin position som en af sin tids allerstørste revystjerner. I 1935 var han med til at starte Cirkusrevyen. I 1940'erne var han bl.a. på Apollo Teatret og Dagmarteatret, og i 1950'erne hos Stig Lommer på ABC. På teatret skabte han en meget menneskelig Jeppe i Holbergs Jeppe på Bjerget på Det Kongelige Teater 1954 og blev udråbt til verdens bedste Doolittle i Alan Jay Lerner og Frederick Loewes My Fair Lady 1960 Falkoner. Blandt hans film skal især fremhæves Axel Breidahl og Axel Frisches Ebberød Bank 1943, Paul Sarauws Den kloge mand 1956 og Bent Christensen og Leif Panduros Harry og kammertjeneren 1961.

Teaterpriser: Teaterpokalen.

Bibliografi: Helmuth, O Lev stærkt – dø gammel 1963; Borre, S Bogen om Osvald 1967; Kringelbach, G Osvald Helmuth fortæller 1956; Lindskog, J Faders vilje 2006.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig