Mogens Wieth, 1919-62, dansk skuespiller, uddannet på Det Kongelige Teaters elevskole 1939. Debut s.å. og tilknytning til Det Kongelige Teater frem til 1950 samt i sæsonen 1954-55. Mogens Wieth spillede desuden på en række privatteatre, især Det Ny Teater, hvis mandlige hovedkraft han var i en årrække, og skabte sig sideløbende en karriere på scener i Norge, Island og Finland samt i London, hvor han arbejdede 1950-53, bl.a. som Helmer i Ibsens Et dukkehjem på The Lyric Theatre. Han medvirkede i mindre roller i en række danske og udenlandske film.

Mogens Wieth betragtes som sin generations største mandlige teaterskuespiller med en enorm scenisk udstråling og autoritet, parret med en fornem sans for deklamation, udsøgt replikbehandling, elegant og intelligent lystspiltalent og en egen flabet charme. I begyndelsen af karrieren var hans rollefag især de unge, romantiske elskere, som han tilførte en særlig mandighed. I 1948 spillede han titelrollen i Shakespeares Othello, og s.å. fulgte Gregers Werle i Ibsens Vildanden og dermed var grunden lagt til en karakterskuespiller, for hvem alt syntes at lykkes, både i det klassiske og moderne repertoire, det seriøse og det lette. Han sejrede stort som André i Kjeld Abells Den blå Pekingeser Det Kongelige Teater 1954, skrevet specielt til ham, og siden fulgte langvarige succeser på Det Ny Teater som Alceste i Molières Misantropen 1955, Generalen i Jean Anouilhs Toreadorvalsen 1957-58, og Alexandre Dumas fils i Abells Kameliadamen 1959 samt ikke mindst professor Higgins i Lerner og Loewes musical My Fair Lady på Falkoner 1960. Derefter valgte han at søge nye udfordringer i London, hvor han blev ansat på Old Vic for at spille Shylock i Shakespeares Købmanden i Venedig, men efter en prøve døde han af et hjerteslag i sin lejlighed i London. Gift med Lily Weiding og far til Julie Wieth.

Se også Rammehandling.

Teaterpriser: Teaterpokalen.

Bibliografi: Poulsen, K Mogens Wieth 1962.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig