Liva Weel, f. Olsen, 1897-1952, dansk skuespiller. Debuterede på Odder Sommerteater i 1917 og fik året efter sit store gennembrud på Scala i Kbh. I repertoiret af operetter og revyer kom hendes store, friske stemme til sin ret. Især i revyen udviklede hun en utrolig karakteriseringsevne og skabte med stor komisk fantasifuldhed en række originale figurer fra gammeljomfru til slagfærdig madamme. Det var på Scala, hun sang viser som ‘Et lille pust fra Pustervi’e’, ‘Eskimo’r’ og ‘Han har min sympati’, alle 1924. I 1929 indledtes samarbejdet med Poul Henningsen, hvis tekster hun gennem 1930'erne og 1940'erne foredrog med en sjælden indføling. Hun formåede at forløse tekstens hensigt og sit eget talent med en utrolig intensitet, der gjorde hende identisk med det hun sang, hvorved hun i helt enestående grad blev forfatterens talerør. Den intellektuelle vise berigede hun med så mange nuancer, svingende fra det blide til det stærke, fra det kloge til det barokke og fra det sentimentale til det satiriske, at hun står som dansk revys ubestridte dronning i 1900-tallet. Blandt hendes bedste PH-viser er ‘Ta’ og kys det hele fra mig’ fra På halen Riddersalen 1932, ‘Naa’ fra Mars paa weekend Riddersalen 1937 og ‘Man binder os på mund og hånd’ fra Kjeld Abells Dyveke Riddersalen 1940. I 1930 blev hun hentet til Det Kongelige Teater for at spille Pernille i Holbergs Den stundesløse. Rollen var som skabt til hendes naturlige slagfærdighed, som hun i de følgende år fortsat udfoldede rundt på de kbh.ske scener i bl.a. Victorien Sardous Madame Sans-Gêne Folketeatret 1932, George Bernard Shaws Pygmalion Folketeatret 1933 og Fleming Lynges Grevinde Danner Nørrebro Teater 1933, Axel Kjerulfs Grevinden af Nørrebro Nørrebro Teater 1943 og som dronningen på den lysegrønne ø i Lynges Styrmand Karlsens flammer Nørrebro Teater 1945. Også på film hentede hun sig en række solide succeser med bl.a. Fleming Lynge & Paul Sarauws Odds 777 1932 og De blå drenge 1933. 1992 udsendte DRtv Sven Holms fjernsynsroman om hendes liv, Kald mig Liva med Ulla Henningsen i hovedrollen. Gift med Arne Weel, mor til skuespilleren Jørgen Weel. Se også Revy.

Teaterpriser: Teaterpokalen.

Bibliografi: Henningsen, P Livas regeringstid 1952; Hvidt, E Liva: en biografi 1992; Kjerulff, A Liva Weel 1942; Sørensen, K I Scenefænomenet Liva: de gyldne år på Scala 1992; Dansk Kvindebiografisk Leksikon.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig