Jesper Langberg, f. 1940, dansk skuespiller, uddannet Det Kongelige Teater 1965 og derefter knyttet til teatret frem til 1987. Han har især været virksom i komedien og lystspillet i roller, som han fremstillede med et eget kejtet lune, en angelsaksisk distraktion og sans for den velturnerede replik og udsving til den egentlige galskab. Han spillede i 1968 Gyldenstjerne i Tom Stoppards Rosenkrans og Gyldenstjerne er døde og en række klassiske roller som Mads i J.H. Wessels Kærlighed uden strømper 1973, Skriverhans i J.C. Hostrups Eventyr på fodrejsen 1978 og Tobias Hikke i Shakespeares Helligtrekongersaften 1980.

Også uden for Det Kongelige Teater har han dyrket det lette, elegante lystspil bl.a. som en yngre og fornyet Løjtnant von Buddinge i J.C. Hostrups Genboerne Det Danske Teater 1984, Kammertjeneren i Leif Panduro og Bent Christensens Harry og kammertjeneren Nørrebro Teater 1995, turné Det Danske Teater 1996, og som lægen i Aleksei Arbuzovs Det skete i Riga Folketeatret 2001, og han har brugt sin musikalitet bl.a. som titelfiguren i musicalen Don Quixote, Manden fra La Mancha Det Danske Teater 2000 af Dale Wasserman.

Fra 1990'erne har han i stigende grad gjort sig gældende i det seriøse og tragiske rollefag, bl.a. som Polonius i Hamlet Betty Nansen Teatret 1992 og faderen i Thomas Vinterberg, Mogens Rukov og Bo hr. Hansens Festen Mammutteatret/Det Kongelige Teater 2002. På Det Kongelige Teater spillede L i 2003 veloplagt snylter i rollen som Gruesen i Soyas Parasitterne. Søn af Sigurd Langberg og bror til Ebbe Langberg. Se også Film og teater.

Teaterpriser: Reumert-Prisen (Årets mandlige hovedrolle).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig