Federal Theatre Project, amerikansk teaterprojekt 1935-39; indgik som led i Franklin D Roosevelts Federal Art Project som et storstilet socialt eksperiment, der byggede på den enkle filosofi, hellere at betale folk for at udføre et arbejde, de var gode til, end at yde dem en minimal støtte for intet at foretage sig. FTP var landsdækkende og blev båret frem af en voldsom optimisme, hvilket skaffede arbejde til 10.000 professionelle teaterfolk, 90 % arbejdsløse, og 10 % erhvervsaktive idealister, der som Elmer Rice, Joseph Losey, Elia Kazan o.a. valgte at gå ind i projektet, selvom de andre steder kunne få en langt højere løn. Mange af de bedste dramatikere skrev direkte til FTP, og George Bernard Shaw og Eugene O’Neill stillede deres dramaer gratis til rådighed. Moralsk opbakning fik projektet også fra tyske emigranter som Ernst Toller og Erwin Piscator. Mange af FTPs medarbejdere blev senere berømte navne. Sidney Lumet debuterede som barneskuespiller, og Orson Welles fik et afgørende kunstnerisk gennembrud med opsætningen af en afrikansk Macbeth efter Shakespeare.

Ud over ny dramatik, klassikere, musik-, danse- og marionetteater havde FTP særlige afdelinger for levende aviser efter sovjetisk forbillede, sort teater og børneteater. FTP blev hurtigt et hadeobjekt for den voksende højrefløj i USA, der brugte projektet som syndebuk og antydede kommunistisk infiltration. 1939 blev FTP standset ved en ‘Act of Congress’.

Bibliografi: O’Connor, J & Brown, L Free, Adult, Uncensored. The Living Story of The Federal Theatre Project 1980.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig